"Şüphesiz Rabbin katındaki (Melek)ler O'na ibadet etmekten büyüklenmezler. O'nu tesbih ederler, yalnız O'na secde ederler." (A’raf suresi, 206. ayet)
Melekler
- Cebraîl
- Mikail
- Azrail
- İsrafil
- Münker ve Nekir
- Zebaniler
- Hafaza Melekleri
- 4 Büyük Melek
- Rahmet Melekleri
Melekler her an Allah'ın emrettiği bir mekândan diğer bir mekâna intikal edecek, hatta yerleri ve gökleri dolaşacak bir kabiliyette yaratılmışlardır. Kur'ân-ı Kerim'de meleklerin kanatlarının olduğu belirtilmektedir. Melekler son derece kuvvetli ve süratli varlıklardır. İnsanların yapamadıklarını kolayca yaparlar, ulaşamadıkları yerlere çabucak ulaşırlar. Melekler, Allah'ın emirleriyle farklı şekillere girebilirler.
"Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a mahsustur. O, yaratmada dilediğini arttırır." (Fâtır suresi, 1. ayet)
Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan en üstünleri, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebraîl, Mikaîl, İsrafîl ve Azrail.
Bilinen diğer melekler de şunlardır; Münker Nekir (Öldümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kiramen Katibin (Hafaza/İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebanî, Malik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvan (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah'a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler)