Sesli Dinle
Amentü Anlamı
Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım.
Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur.
Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir.
Amentü kelime anlamı olarak inandım, iman ettim demektir. Duanın anlamına baktığımızda da imanın 6 şartına inanmayı ve Peygamber Efendimiz'in (S.a.v.) Allah'ın kulu ve peygamberi olduğunu dilimizle söylediğimiz bir duadır.
Amentu duasını okuduğumuz her zaman; Allah'a iman ettiğimizi, imanın şartlarına inandığımızı ve Hz. Muhammed'in (S.a.v.) O'nun kulu ve peygamberi olduğunu söylememiz demektir.
Amentü Duası Kuran-ı Kerim'de geçer mi?
Amentü kelimesi ve amentünün bazı bölümleri Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir, ama tamamaı Kur'an da geçmez. Örneğin Bakara suresi ve Nisa suresindeki ayetlerde şöyle geçer;
"...Asıl erdemli kişi Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden;..." (Bakara suresi, 177. ayet)
"Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır." (Nisa suresi, 36. ayet)
İşte Amentü da Kur'an'ın bu ayetleri ile oluşturulmuş bir bütündür, bir duadır, bir tasdik etmedir.
Amentü Duası namazlarda okunur mu?
Amentü namazlarda okunan dualardan değildir. Namazlardan sonra dua edilirken okunabilir, çünkü bu dua iman esaslarını dile getiren, müminin kendini manevi yönden dinç tutmasını sağlayan, imanını tekrar dil ile tasdik ettiren duadır.
Özellikle küçük çocuklara ilk öğretilen dualardan biridir. Ama bu duayı ezberlerken veya ezberletirken mutlaka anlamı ile öğreterek ve açıklayarak benimsetmek gerekir. Tüm dua ve sureler için aslında geçerlidir bu. Biz okuduğumuz duaların, surelerin, ayetlerin anlamlarını bilmeli ve öğrenmeliyiz.