namaz
namaz sitesi menü

Zebani Melekleri

Zebaniler; Cehennemde vazifeli olan meleklere zebani adları verilmiştir. Cenennem melekleri zebanileri denildiğinde cehennemde vazifeli melekler anlaşılır.

"Biz de zebânileri çağıracağız." (Alâk suresi, 18 ayet)

Zebani kelimesi Kuran-ı Kerîm’de bir yerde geçmektedir.

REKLAM

Zebanilerin nur yapılı olmaları, ve o ortam içinde meydana gelmeleri sebebiyle, diğer ortamlardan oraya girecek varlıklara göre çok zor olan şartlara rağmen, içinde bulundukları şartlardan hiç etkilenmeden, tıpkı bizim yaşayamadığımız su ortamında balıkların yaşaması gibi, Cehennem ortamında doğal hayatlarını sürdürmektedirler.

Çok iri bedenleri ve dışarıdan o ortama gireceklere göre de, çok seri hareket kabiliyetleri mevcuttur.

"Üzerinde on dokuz (görevli melek) vardır." (Müddessir suresi, 30. ayet)

Cehennemde bulunan zebani sayısının Kuran-ı Kerîm’de 19 olduğu ifade edilektedir.

"Biz, cehennemin görevlilerini ancak meleklerden kıldık. Onların sayısını inkar edenler için bir imtihan vesilesi yaptık ki kendilerine kitap verilenler kesin olarak bilsinler, iman edenlerin imanı artsın, kendilerine kitap verilenler ve mü'minler şüpheye düşmesin, kalplerinde bir hastalık bulunanlar ile kâfirler, "Allah örnek olarak bununla neyi anlatmak istedi" desinler. İşte böyle. Allah dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir. Rabbinin ordularını ancak kendisi bilir. Bu, insanlar için ancak bir uyarıdır." (Müddessir suresi, 31. ayet)

Zebaniler, gözleri yıldırım gibi ışık saçan, ağızları dikenli varlıklardır. Kulların hesaba çekilmesinin ardından yetmiş bin zebani yetmiş bin dizgininden tuttuğu cehennemi getirir ve kapılarında cehennemlikleri bekler. (Münzirî)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir