namaz
namaz sitesi menü

İntihar Etmek Günah Mı?

Hem bizim toplumumuzun hem de tüm dünya toplumlarının sorunudur intihar vakaları. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre ülkemize her yıl 3 bin civarında kişi intihar ederek hayatına son veriyormuş. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de dünya çapında her yıl 800 bin kişi intihar ediyormuş. Peki İslam'a göre intihar etmek günah mı, intihar etmenin vebali nedir, bununla ilgili ayetler ve hadisler neler bir bakalım.

REKLAM

Bununla birlikte, hastalık, fakirlik, düşman eziyeti gibi sıkıntılarından kurtulmak için ölümü tercih etmek intihardır, hiç bir farkı yoktur. Bazen şöyle düşünceler olabiliyor, intihar etti ama etmeseydi çok sıkıntı çekecekti, çok hastaydı zaten, işkence görecekti gibi. Gaybı ancak Allah bilir, bu varsayımlara dayanarak intiharı meşrulaştırmak caiz değildir. Allah'ın rahmetinden hiç bir zaman ümit kesilmez;

"Ey oğullarım! Gidin de Yûsuf’u ve kardeşini iyice araştırın, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü inkâr edenlerden başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez!" (Yusuf Suresi, 87. ayet)

En basitinden şöyle düşünülebilir; savaşta çarpışan bir Müslüman düşmandan, onların kendisini öldürmesinden, işkence yapabileceğinden korkup intihar eden kişi günah işler. Ama çarpışarak düşman elinde ölen Müslümanda şehit olarak en güzel mertebelerden birine ulaşır.

İntihar etmenin vebali

Kur'an Kerim insanın yaşamasını yani insan hayatını her şeyin üzerinde tutar. İntihar ile ilgili olarak çok açık bir ayet bulunur. Ayetin devamındaki ayette de bunu yapanların yani kendini öldürenlerin günahı, cezası ne olur açıklanmıştır.

"Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir." (Nisa Suresi, 29. ayet)

"Kim haddi aşarak ve haksızlığa saparak bunu yaparsa onu ateşe koyacağız ve bu Allah’a çok kolaydır. " (Nisa Suresi, 29. ayet)

Bununla beraber bir çok hadisi şerifte intihar etmenin çok günah olduğu belirtilir. Bazı İslam alimleri intiharı büyük günahlar arasına saymışlardır. İnsanın yaşama hakkı Allah tarafından ona bahsedilmiş bir lütuftur, en temel haktır. İnsanın bu hakkını en iyi şekilde koruması bir nevi Allah'tan aldığı emaneti iyi koruması gerekir.

Ölümü istemek farklı şeylerdir. Sonuçta ölüm de bir gerçektir ve kişi ölümü bazen aklına getirebilir ve hayırlısı ise isteyebilir. Bu konuda Hz. Peygamber'in bir hadisi bulunmaktadır.

"Sıkıntılardan dolayı ölümü istemeyin! Dayanamayan, "Ya Rabbi, hakkımda yaşamak hayırlı ise, yaşamayı, ölmek hayırlı ise, ölümü nasip et!" desin!" (Buhari)

İntihar etmek ile ilgili hadisler

"Kim kendini bir dağdan atar da intihar ederse o Cehennem ateşinde kendini hep ateşe atıp durur. Sonsuza dek böyle devam eder. Kim zehir içerek intihar ederse Cehennem ateşi içinde zehiri elinde onu içer durur. Sonsuza dek böyle devam eder. Kim bir demir parçasıyla intihar ederse demir parçası elinde Cehennem ateşi içinde onu ha bire kendine vurup durur. Sonsuza dek böyle devam eder." (Buhari)

Ebu Hureyre (ra) şöyle rivayet etmiştir;

"Kendini boğarak intihar eden Cehennemde de boğar. Kendine bir şey batırarak intihar eden Cehennem ateşi içinde de onu batırır. Kendini yüksekten atan Cehennemde de yüksekten atar." (Buhari)

"Ölüm acısı çok şiddetli ise de, ölümden sonraki acılara göre çok hafiftir." (İ. Ahmed)

"Ölümü istemeyin! Çünkü bir kişi iyi ise, yaşadıkça iyiliği artar. Kötü ise, hatalarından dönüp doğru yola gelebilir." (Buhari)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir