namaz
namaz sitesi menü

Büyük Günahlar Nelerdir

Dinimizin yapılmasını isteyip de yapılmayan davranışlar; yapılmamasını isteyip de yapılan davranışlar günahtır. Daha önceki bir yazımızda Günah nedir ayrıntılı olarak açıklamıştık (bakabilirsiniz; Günah). Günahların dereceleri aynı değildir tabi ki. Örneğin Allah'a inanmamak ile komşuya kötü davranmanın günahı farklıdır. Peki büyük günahlar nelerdir, 7 büyük günah hangileridir?

Allah'ın günahsız kulları Peygamberleridir. Bunun haricinde en takva sahibi insanlar bile günah işler. Burada önemli olan günahların dereceleri ve işlenen günahtan tövbe edip pişmanlık duymaktır. Kur'an'da ve hadislerde kaçınılması gereken büyük günahlar sayılmıştır.

REKLAM

Farklı fıkıh kitapları büyük günahları saymış ve sıralamıştır. Ama büyük günahların sıralaması ve sayısı farklı kaynaklarda değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde 7 büyük günah, bazı yerlerde 40 büyük günah, bazılarında ise 72 büyük günah vardır yazmaktadır.

7 büyük günah

Peygamber Efendimiz (Sav) bir hadisine ümmetine 7 tane büyük günahtan korunun buyurmuştur;

Bunun haricinde de fıkıh kaynaklarına geçen büyük günahlar;

Büyük günah işleyenlerin mutlaka tövbe etmeleri gerekir. Büyük günahları işlememek, onlardan kaçmak bizi hem tüm günahlardan korur, hem de küçük günahlarımız affedilir. Nitekim Kur'an böyle buyurmuştur;

"Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız." (Nisa Suresi, 31. ayet)

Günah işlemek bir insanı kafir yapmaz. Yapılan her günah insanı başka günahlara doğru götürür ve manevi bir yaşayıştan uzaklaşır. Günaha alışan, onda bağımlılık kazanan birinin unu bırakması maalesef zor olur. Günahı terk etmenin en büyük kurtuluşu helale yönelmektir. Örneğin Allah muhafaza zina eden, bunu alışkanlık haline getiren kişinin bundan kurtulması evlenmesidir. Evlenerek hem sevap kazanır hem de büyük bir günahtan kurtulur.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir