Müstehap Nedir
Müstehap, mendub veya adab da denir. Peygamber efendimizin (S.a.v.) ömründe bir iki kere dahi olsa yaptıkları, sevdikleri ve beğendikleri hususlardır. Kelime anlamı olarak hoşlanılan, sevilen, hoşa giden, tercih edilen şey demektir. Müstehap eylemlerin yapılması sevap olup, terkinde ise günah yoktur.
Müstehap veya mendup; sevilen, yapılması uygun olan, işlenmesi teşvik edilen eylemlerdir. Dinen yapılması iyi sayılmakla birlikte yapılmamasında sakınca olmayan ve Resulullah (S.a.v.)'ın bazen yapıp, bazen terkettiği işlerdir.
Sünnet-i gayri müekkede hükmündedir, örneğin Peygamber Efemdimiz'in (S.a.v.) namazlarda uzun okuma sünnet-i müekkede yani müstehaptır. Farz, vacip ve sünnetten sonra müstehap gelir diyebiliriz.
Müstehap örnekleri
Yeni doğan çocuğa yedinci gün isim koymak, erkek ve kız çocuğu için akika hayvanı kesmek, güzel giyinmek, güzel koku sürünmek müstehabdır.
Duaları abdestli okumak müstehabdır.
Kabirleri ziyaret etmek erkeklere de kadınlara da müstehaptır.
Sabah namazında havanın biraz ağarmasını beklemek yani imsak vakti girdikten sonra beklemek müstehaptır.
Namaz kıldıktan sonra, abdestli iken, yeni namaz için bir daha abdest almak müstehabdır.
Namazların Son sünnetini, farz ve ilk sünneti kıldığı yerden başka yerde kılmak müstehaptır.
Müstehab, Peygamber Efendimiz'in (S.a.v.) ömründe birkaç kere yaptığı şeyler olduğundan, müstehabı işlemeyene günah olmaz. Ama müstehabı işleyene sevab çoktur. Bunların yapılması zorunlu olmasa da, yerine getirilmesi Allah'ın rızasını kazanmaya ve takva sahibi olmaya vesile olur.