namaz
namaz sitesi menü

İtikaf Nedir

İtikaf, itikiafa çekilmek terimleri fıkıh ilmine göre; bir müslümanın mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak bir süre durması demektir. Yani dünya işlerini bırakıp mescide/camiye kapanarak ibadetle uğraşmaya denmektedir. Peki itikaf neden, ne zaman ve nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir ve süresi ne kadardır?

İtikaf, ibadet ve kulluğun daha derin bir şekilde yapılarak Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle yapılır. Kelime anlamı olarak "bir yerde bekleme, durma, kendini hapsetme" anlamlarına gelir. Dini olarakta bu bekleme sürecini ibadete çevirme vardır.

REKLAM

İtikaf nasıl yapılır

İtikaf yapılıken itikafa girecek müslüman; mescitte/camide yemek yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde mescitte karşılar. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi ihtiyaçları olduğunda ise mescitten/camiden dışarı çıkabilir.

İtifakla ile ilgili Kur'an ayetleri vardır ve sahih hadisler vardır.

"...Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın..." (Bakara suresi, 187. ayet)

Diyanetin bilgilerine göre itikaf giren kimse, bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere dışarı çıkıp başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikafı bozulmuş olur.

Ne zaman yapılır

İtikaf her zaman yapılabilen bir ibadettir. Peygamber Edfendimiz'in (sav) Ramazan’da ve özellikle ramazanın son on gününde itikafta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif bulunmaktadır.

Hz. Aişe'den (ra) rivayet edilmiştir:

"Resulullah (sav) Ramazan'ın son on gününde itikâf yaparlardı. Bu durum vefat zamanına kadar bu şekilde devam etmiştir. Daha sonra Hz. Peygamber'in zevceleri itikâfı sürdürmüşlerdir" (Ahmed b. Hanbel)

İslam alimleri, ramazanın son on gününde itikafa girmesini müstehap kabul ederek sevanın çok olduğunu söylemişlerdir. Ayrıca Kadir gecesi ramazanın son 10 gününe rastladığı için bu mübarek geceyi bulma imkanını ve umudunu da arttırır.

İtikaf süresi

İtikafın süresi bir saatte olabilir, bir günde olabilir. Ramazan ayında sözü edilen itikâf, son on gün içinde bir iftar vaktinden diğer iftar vaktine kadar mescitte beklemek gereklidir.

Ebu Hanife ve İmam Mâlik'e göre itikâfın nâfile olarak en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan çoğu olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur. (sorularlaislamiyet)

İtikafın şartları nelerdir

- İlk olarak niyet etmek gerekir. Kalben ve dil ile itikaf için niyet edilmesi şarttır.

- Erkek için itikaf cemaatle beş vakit namaz kılman mescitte/camide olmalıdır. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir odasında itikafta bulunabilirler. Şafiî mezhebine göre, mescid dışında itikaf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikaf yapar.

- Vacip olan itikaf için oruç tutulması gerekir, sünnet itikaf Ramazan ayında olduğu için zaten oruçlu olunur.

- Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları şarttır.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir