Sözlük anlamında bile farzın kesin bir emir olduğu anlaşılır; Müslümanın bir özrü olmadıkça, yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan tanrı buyruğu. Örnek verecek olursak; Allah'a inanmak, Peygamberlere ve Kitaplara inanmak, namaz kılmak, oruç tutmak, kelime i şehadet getirmek vb...
Ayrıntılar va daha fazlarsı için farz sayfamıza bakabilirsiniz.
Vacip
Farz kadar kesin olmamakla birlikte kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen şeylerdir. Farzı inkar eden kimse dinden çıkar, vacibi inkar eden kimse dinden çıkmaz ama günah işlemiş olur.
Örnek olarak; bayram namazları, yatsı namazından sonraki vitir namazı, kurban kesmek vacip örnekleri arasındadır.
Ayrıntı için vacip sayfamıza bakabilirsiniz.
Sünnet
Hz. Peygamber'in (sav) devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeylerdir. Peygamber Efendimiz'in (sav) farz ve vacip ibadetlerin dışında yaptığı ve bize emrettiği ibadetlerdir. Sünneti uygulamak büyük sevap, terk etmek ise bu sevaptan mahrum kalmaktır.
Sünnet örnekleri; Vakit namazlarının sünnetleri (Sabah namazının 2 rekatı farz, 2 rekatı sünnettir), Teheccüd namazı, bir şey yiyip içtikten sonra Elhamdülillah demek, suyu oturarak içmek gibi Efendimiz'in bir çok sünneti bulunmaktadır.
Ayrıntılar için sünnet sayfamıza bakabilirsiniz.
Farz, vacip ve sünnet arasındaki fark
Farzı inkar eden kimse dinden çıkar, vacibi inkar eden kimse dinden çıkmaz ama günah işlemiş olur, sünnette vacip kadar olmasa da inkar eden kimse yine günah işlemiş olur.
Ama aralarında fark vardır, örneğin; namazın vaciplerinden herhangi birinin terkedilmesi namazı bozmaz. Namazın vaciplerinden biri sehven terkedilmişse sehiv secdesi yapmak gerekir. Eğer kasten terkedilmişse, namazın iade edilmesi yani yeniden kılınması gerekir. Namazda sünneti terk etmek, namazı bozmaz, sehiv secdesi yapmayı da gerektirmez. Ama kasten sünnetlerin terkedilmeleri, alınacak sevabı azaltan davranışlardır.
"Namazı bitirince de ayakta, otururken ve yanınız üzerinde yatarken (daima) Allah'ı anın. Huzura kavuşunca da namazı dosdoğru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır. " (Nisa suresi, 103. ayet)