"Namaz kılmak" bir farzdır, ayrıntısı ise hadislere bırakılmıştır. Namazların rekat sayıları, kılınma biçimleri ayette ayrıntıları ile verilmiş değildir. İşte o zaman sünnetlere uymamız gerekecek, "Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın." Yani sünnetler ile namazın nasıl kılınacağı anlatılmaktadır.
"Allah’ın kitabına, Peygamberin sünnetine sarılırsanız hiç sapıtmazsınız." (Hakim)
"Ümmetim bozulunca, sünnetime uyana şehid sevabı verilir." (Hakim)
"Sünnetimden yüz çeviren benden değildir." (Müslim)
Sünnet-i müekked ve gayr-i müekked olma küzere iki kısma ayrılmaktadır.
Sünneti müekkede: Peygamber efendimizin (sav) bunları devamlı yaptığı, nadiren terk etmiş olduğu farz ve vacib olmayan amelleridir. Örneğin; sabah, öğlen ve akşam namazların sünnetleri.
Gayr-i Müekked Sünnet: Peygamber efendimizin (sav) çok defa eda edip, bazan terkettikleri sünnet. Örneğin; namaz kılarken uzun okuma, ikindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri.
Sünnet ile ilgili ayetler
Kuran-ı Kerim de sünnet ile ilgili sünnete işaret eden bir çok ayet bulumaktadır.
"Allah'ın, (fethedilen) memleketlerin ahalisinden savaşılmaksızın peygamberine kazandırdığı mallar; Allah'a, peygambere, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. O mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir servet (ve güç) haline gelmesin diye (Allah böyle hükmetmiştir). Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah'ın azabı çetindir." (Haşr suresi, 7. ayet)
"İşte bu (hükümler) Allah'ın koyduğu sınırlarıdır. Kim Allah'a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içinden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. İşte bu büyük başarıdır." (Nisa suresi, 13. ayet)
Namazda sünneti terk etmek, namazı bozmaz, sehiv secdesi yapmayı da gerektirmez. Ama kasten sünnetlerin terkedilmeleri, alınacak sevabı azaltan davranışlardır. Sünnetleri kasten terk etmek namazın yeniden kılınması gerektirmez ama namazın sevabı azaltır.