Namazın sünnetleri şunlardır
1- Beş vakit namaz ile cuma namazı için ezan okumak ve kâmet getirmek erkekler için sünnettir (Kamet, kadınlara sünnet değildir).
2- Namazın iftitah tekbirinde, vitir namazının gunut tekbirinde ve bayram namazlarının zevaid (fazladan) tekbirlerinde, elleri kulakların hizasına kaldırmak (Kadınlar, parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini kaldırırlar).
3- Eller kaldırıldığı sırada, parmakları ne bitişik ne de fazla açık tutmak, yani elleri kendi halinde normal açıklıkta bulundurmak, elleri ve parmak içlerini kıbleye karşı çevirmek.
4- İmama uyan kimsenin iftitah tekbirini, imamı geçmemek şartıyla , imamın iftitah tekbirine yakın olması.
5- Sübhâneke duasını okumak.
6- Kıyamda erkekler için iki ayağın arasını en az dört parmak kadar açık bulundurmak. Burada kadınlar ayaklarını bitiştirirler.
7- Kıyamda elleri bağlamak. Erkekler; sağ elin avucu sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak, ellerini göbek altında bağlarlar. Kadınlar; sağ el, sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkekler gibi, sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.
8- ''Eûzü billâhi mine'ş-şeytani'r-racîm Bismillahi'r- Rahmâni'r- Rahîm " demek.
9- Her rek'atta, Fatiha sûresinden önce "Bismillahi'r- Rahmâni'r- Rahîm" demek.
10- Fatiha sûresinin sonunda, imamın ve ona uyanların "Amin" demesi.
11- "Sübhâneke, Eüzü-Besmele ve Amin"i içinden okumak.
12- Sabah ve öğle namazlarında Fatiha sûresinden sonra uzun sûre, ikindi ve yatsı namazlarında orta sûre, akşam namazında daha kısa sûre okumak ( Yolcu olan veya vakti dar olan kimse dilediği ayet ve sûreyi okur ).
13- Rükûya varırken "Allâh-ü Ekber" demek.
14- Rükûda dizlerini ve ellerin parmaklarını açık olarak tutmak (Kadınlar parmaklarını açmaz ve dizlerini kavramazlar, sadece ellerini dizleri üzerine koyarlar).
15- Rükûda dizlerini ve dirseklerini kırmamak (Kadınlar rükûda dizlerini biraz bükük bulundururlar) .
16- Rükûda sırtını dümdüz yapmak (Kadınlar sırtını biraz meyilli bulundururlar).
17- Başını, sırtı ile aynı hizada bulundurmak ve gözlerle ayak parmak uçlarına bakmak.
18- Rükûda üç kere "Sübhâne Rabb'iye'l-azîm" demek.
19- Rükûdan kalkarken "Semi Allahü-limen hamideh'' demek.
20- Rükûdan doğrulunca "Rabbenâ leke'l-hamd" demek.
devamı »
...
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)