namaz
namaz sitesi menü

Namazın Vacipleri

Vacip bilindiği gibi, farz kadar kesin olmamakla birlikte kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen şeylerdir. Vacip kesin olmayan bir delille sabit olduğu için, vacibi inkar eden kişi kafir sayılmaz. Ancak bir açıklama getirmeksizin ve tevil etmeksizin vacibi terkeden kimse fasık kabul edilir. Namazın vaciplerinden herhangi birinin terkedilmesi namazı bozmaz.

Namazın vaciplerinden biri sehven terkedilmişse sehiv secdesi yapmak gerekir. Eğer kasten terkedilmişse, namazın iade edilmesi yani yeniden kılınması gerekir.

REKLAM

Namazın vacipleri nelerdir

1- Namaza "Allâhü Ekber" sözü ile başlamak.

2- Namazda Fatiha Suresi ve namaz suresi okumak.

3- Fatiha ve namaz suresini, farz namazların ilk iki rekatında; vitir, sünnet ve nafile namazların her rekatında okumak.

4- Fatiha sûresini, namaz sûresinden önce okumak.

5- Secdede, alın ile beraber burnu da yere koymak.

6- İki secdeyi birbiri ardınca yapmak.

7- Üç ve dört rekatlık namazların ikinci rek'atında ''Ettahiyyatü'' okuyacak kadar oturmak.

8- Birinci ve son oturuşta "Ettahiyyatü" okumak.

9- Birinci oturuşta ''Et-tahiyyatü'' yü okuduktan sonra gecikmeden üçüncü rek'ata kalkmak (Birinci oturuşta gecikme, “Allâhümme salli alâ Muhammedin” cümlesi tamamlanacak kadar olursa, sehiv secdesi yapmak gerekir).

10- Vitir namazında ''kunut duası''nı okumak.

11- Bayram namazlarına mahsus olan fazla tekbirleri almak.

12- Cemaatle kılındığı zaman, sabah, akşam, yatsı, cuma ve bayram namazlarının birinci ve ikinci rek'atlarında, teravih namazı ile Ramazanda teravihten sonra kılınan vitir namazının her rek'atında, imamın Fatiha ve namaz sûresini açıktan okuması. Öğle ve ikindi namazlarında bunları içinden okumak.

13- İmama uyulduğunda bu namazlarda, Fatiha ve namaz sûresini okumayarak susmak.

14- Ta'dili erkan: Yani ayakta iken dosdoğru, rükûda dümdüz olmak (kadınlar biraz meyilli dururlar), rükûdan kalkınca iyice doğrulmak ve iki secde arasında tam oturmak, Fatiha ve namaz sûresi bitince (en az bir defa sübhanallah diyecek kadar) bir süre durup rükû yapmak.

15- Namazın sonunda selam vermek.

16- Namazda yanılınca, sehiv secdesi yapmak.

17- Namazda ''Secde Ayeti'' okunursa, secde etmek. (Namaz Hocası, Mehmet Koputan)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir