Günahın anlamı; Dinimizin ve diğer dinlerin yapılmamasını isteyip de yapılan davranışlar veya yapılmasını isteyip de yapılmayan davranışlar olarak tanımlanır. Sözlüklerde; Tanrı buyruklarına karşı olan, dinen suç sayılan, öteki dünyada cezayı gerektiren iş ya da davranış olarak geçer.
Din demek, Allah tarafından koyulmuş kurallardır, bir kanundur. Kişi bir dine inanıyorsa bu kurallara da uymak zorundadır. İşte bu kurallara uyulmadığında günah işlenmiş olur. Bu kurallara uyduğunda ise sevap işlemiş olur. Bu bağlamda sevap için günahın karşıtı diyebiliriz.
Haram ise günaha götüren şeylerdir. Dinen yasaklanmış şeyler haramdır. Haram olan bir davranışı yapan, haram olan bir şeyi yiyen günah işlemiş olur. Haram için daha fazla bilgiye bakabilirsiniz; Haram nedir
Günahın cezası
Dine inanan kişi günaha ve sevaba da inanıyor demektir. Günah işlediğinde öteki dünyada cezasının da olduğunu bilmelidir. Diğer taraftan sevap işleyince de öteki dünyada mükafatının olduğunu bilmelidir.
İslam dininde günahların ne olduğu Kur'an-ı Kerim'de, Peygamber Efendimiz'in (Sav) hadislerinde, Fıkıh kitaplarında açıkça belirtilmiştir. Aynı şekilde günahların cezası da anlatılmıştır. Bazı davranışlar sadece ahirette değil bu dünyada cezalandırılır. Örneğin hırsızlık yapmak dinen günahtır ve cezası kul hakkı gibi en büyük günahlardandır. Bu dünyada da kanunlar gereği hırsızlık yapmanın hapis cezası gibi cezaları bulunur. Ama bazılarının cezası sadece öteki dünyadadır. Örneğin namaz kılmadığın için bu dünyada bir ceza almazsın ama iman etmiş biri olarak namaz kılmamanın cezası ahirette vardır, namaz kılmanın mükafatı da yine ahirette vardır.
"Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mü’minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler. O namazı kılanlar, zekatı verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya, işte onlara büyük bir mükafat vereceğiz." (Nisa suresi, 142. ayet)
Günah örnekleri
İslam dini temel kaynakları Kur'an ve Sünnete dayanarak günah olan davranışlar fıkıh kitaplarında, ilmihallerde yazılmıştır. Bu davranışların bazılarını yaptığın zaman günah işlenir, bazılarını ise yapmadın zaman günah işlenir. Bunların bazıları şöyledir;
- Namaz kılmamak
- Ramazan orucu tutmamak
- İmkanın olduğu halde zekat vermemek
- İmkanın (paran, vaktin, sağlığın) olduğu halde hacca gitmemek
- Kul hakkı yemek
- Anne babaya karşı asi olmak
- Yetim hakkı yemek
- Faiz yemek
- Zina yapmak
- İçki içmek
- Kumar oynamak
- İntihar etmek
- Adam öldürmek
- İftira atmak
- Yalan söylemek
- Yalan şahitlik etmek
- Domuz eti yemek
- Ticarette hile (tartıda hile, bozulmuş ürün satma) yapmak
- Fal ve büyü yapmak
- Riya yapmak
- Gıybet etmek...
Günah nedir denildiğinde sadece bunları saymak yeterli değildir tabi ki. Bunun haricinde de bizim aklımıza gelmeyen daha detaya inen bazı davranışlar da günah sayılabilir. Genel anlamda bilinen büyük günahları yazmaya çalıştık.