namaz
namaz sitesi menü

Tefekkür Nedir

Dini bir terim olarak tefekkür kelimesini hep duymuşuzdur. Tefekkür etmek aslında bir ibadet sayılır. Tefekkür kelime anlamı olarak düşünme, düşünce demektir. Peki dini bir terim olarak Tefekkür nedir, ne demektir, tefekkür ile ilgili ayetler ve hadisler nelerdir, tefekkür örnekleri?

Tefekkür; İslam dininde kainatı, günahlarını, varlıkları, doğayı ve kendini düşünmek Allah'ın yarattığı eşsiz şeylerden ders çıkarmak ve ibret almak demektir.

Tefekkür etmek aslında insanların aklının kavrayamadığı ilahî sır ve hikmetler karşısında şaşırmasıdır. Örneğin bir tohumun büyüyerek meyve vermesi veya kocaman bir ağaç olması, güneş, ay ve evrenin azametleri, doğanın bir yerinden buz gibi su fışkırırken bir yerinden sıcak lavlar fışkırması gibi hikmetler hep Allah'ın yarattığı ve biz insanlarında şaşırıp kaldığı durumlardır. İşte bu durumları tefekkür etmek suretiyle ibadete çevirmeliyiz. Zira Tefekkür, iman anahtarlarından biridir.

REKLAM

Tefekkür ayetleri

Tefekkür ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de bir çok ayet bulunmaktadır. Kur’an ayetlerinde tam olarak tefekkür kelimesi geçmesede, muhtelif ifadelerle müminleri ilahî hikmet ve hakikatler ile tefekküre davet etmektedir.

"Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah'ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!" (Al-i İmran suresi, 191. ayet)

"(Allah) su sayesinde sizin için ekinler, zeytinler, hurmalar, üzümler ve diğer meyvelerin hepsinden bitirir. İşte bunlarda düşünen bir toplum için büyük bir ibret vardır." (Nahl Suresi, 11. ayet)

"Kendi kendilerine, Allah'ın, gökleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları ancak hak olarak ve muayyen bir süre için yarattığını hiç düşünmediler mi? İnsanların birçoğu, Rablerine kavuşmayı gerçekten inkâr etmektedirler." (Rum suresi, 8. ayet)

"De ki: Ben size, Allah'ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben, sadece bana vahyolunana uyarım. De ki: Kör ile gören hiç bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?" (En'am suresi, 50. ayet)

Tefekkür ile ilgili hadisler

Tefekkür ile ilgili Kur'an'da bir çok ayet ile beraber, tefekkürün önemini, faziletlerini bizlere öğreten bir çok hadisi şerifte bulunmaktadır. Müslümanlar bu yaratılış hikmetlerini, kendisini düşünerek, zihnini yorarak ciddiyetle tefekkür etmelidir. Nitekim Tefekkür etmek, kalbin en faziletli amellerinden sayılır. Tefekkür nedir sorusunun cevabını bizlere hadislerde vermektedir;

"Allah'n azameti, Cennet ve Cehennem hakkında bir an tefekkür, bir geceyi ihya etmekten iyidir." (Ebuşşeyh)

"Tefekkür, ibadetin yarısıdır." (İ. Gazali)

"Allahü teâlânın yarattıkları üzerinde düşünün, zatı hakkında düşünmeyin!" (Beyheki)

Hadislerle birlikte Hz. Ömer'in (ra) ve İslam alimlerinden İmam Şafii'nin şu sözleri de tefekkürün önemini bizlere göstermektedir.

Hz. Ömer (ra);

"Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekin!.. Şüphesiz dünyada iken nefsini hesaba çeken kimse için kıyâmet günündeki hesap hafif olacaktır."

İmam Şafii;

"Tefekkür zekayı açar."

Tefekkür nasıl yapılır, örnekler

Yazımızın başında yazdığımız gibi tefekkür bir ibadettir ama bir düşünce ibadetedir. Tefekkür yapmak değişik şekillerde olabilmektedir.

İşte bu gibi tefekkür örnekleri üzerinde düşünmeli, bunları ne kadar mükemmel yarattığı için Allah'a hamd etmeliyiz. Böylece insanın hem imanı kuvvetlenir hem de bir ibadet sevabı almış oluruz.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir