Kuran'da hamd kelimesi bir çok ayette geçer ve yapılacak şükrün sadece "Alemlerin rabbi Allah’a mahsus" olduğu yazar. Fatiha suresinde besmeleden sonra okuduğumuz gibi;
Elhamdü lillâhi rabbil'alemin; Hamd, âlemlerin rabbi Allah’a mahsustur.
Bu dünyada bütün nimetleri insanlara gönderen Allah’tır. Bizi koruyan, kollayan yine O’dur. İnsanoğlunu yoktan var eden Allah'tır. Bu nedenle hamdetmek, şükretmek gerekir, bunu dil ile yapmakta "hamdolsun, elhamdulillah" demektir. Ve bu hamd yalnızca Allah’a mahsustur. Şükretmenin gerekliliği Kuran-ı Kerim ayetlerinde de yazılmıştır.
"Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, bana nankörlük etmeyin!" (Bakara suresi, 152. ayet)
"Hani rabbiniz, ‘Eğer şükrederseniz size (nimetimi) daha çok vereceğim, nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım pek şiddetlidir!’ diye bildirmişti." (İbrahim suresi, 7. ayet)
Elhamdülillah demenin faziletleri
Elhamdülillah demenin, şükretmenin fazileti bir çok hadis-i şerifte anlatılmıştır.
"İnsanların en efdali, çok hamd edenlerdir." (Taberani)
"Duanın en faziletlesi ‘’Elhamdülillah’’ demektir." (İbn-Mace)
"Allahü teâlâ, yiyip içtiğinde Elhamdülillah diyeni, bu sözü için Cennete koyar." (İbni Asakir)
"İnsanlara teşekkür etmeyen kimse, Allahü teâlâya şükretmez. Aza şükretmeyen de, çoğa şükretmez. Allahü teâlânın nimetini söylemek şükürdür, hiç bahsetmemek ise nankörlüktür." (Beyheki)
"İyiliği anmak şükür, iyiliği gizlemek nankörlüktür." (Ebu Davud)
"Nimete şükür, o nimetin gitmesine karşı emandır." (Deylemi)
Ne zaman denir
Elhamdülillah demenin ne demek olduğu artık biliyorsak, her bir nimete kavuştuğumuzda, yemekten önce ve sonra, işe başlarken ve işimizi bitirdikten sonra, hastalanıp şifa bulduktan sonra, borcumuzu ödeyince, derdimize derman bulunca her güzel şeylerden önce ve sonra denmelidir.
Hatta hiç bir şey yokken bile, aklımıza geldikçe, nefes aldıkça Allah'a şükrümüzü belirtmeli, müslüman olduğumuz için Elhamdülillah ben müslümanın bile demeliyiz. Kısacası Allah'ın verdiği maddi ve manevi nimetler için teşekkür etmenin, bir hamd ve şükür olduğunu bilmeli ve ''Elhamdülillah'' diyerek şükrümüzü dil ile eda etmeliyiz.
Ayrıca Peygamber Efendimiz (sav) farz namazlarından ardından dua ederken, 33 defa sübhânallah, 33 defa elhamdülillah ve 33 defa Allâhuekber demeyi tavsiye etmiştir.