Kur'an-ı Kerim ayetlerinde de tevekkül kelimesi pek çok kez geçmektedir ve Allah'a tevekkül edilmesi gerektiğinden, tevekkül etmenin öneminden bahsedilmektedir.
"Hani sizden iki takım (paniğe kapılarak) çözülmeye yüz tutmuştu. Halbuki Allah onların yardımcısı idi. Mü'minler, yalnız Allah'a tevekkül etsinler. (Al-i İmran suresi, 122. ayet)
"...İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever." (Al-i İmran suresi, 159. ayet)
Burada önemli olan tevekkül etmeden önce tanımında yazılan gibi, kişi ilk önce kendi üzerine düşen görevleri yapacak ondan sonra Allah'a tevekkül edecek. Sonuçta Allah insana irade ve akıl vermiş, bu iradeyle vazifelerini yapması gerekmektedir. Hz. Râsullulah'a (Sav) biri "Devemi bırakıp tevekkül edeyim" dediğinde, Peygamberimiz (Sav) ona;"Bağla da öyle tevekkül et" buyurmuştur.
Birinin kendi üzerine düşen görevleri yapmaması, tembellik etmesi, işlerini yanlış bir şekilde yapması, sonra da Allah'a tevekkül etmesi ve olumlu bir sonuç beklemesi doğru bir tevekkül anlayışı değildir.
Tevekkül örnekleri
Peygamberimizin (Sav) "deveyi bağla öyle tevekkül et" dediği gibi, insanlar işini yapacak, önlemini alacak, güvenliğini sağlayacak sonra tevekkül edecektir. Bu bağlamda şu örnekleri sıralayabiliriz;
- Bir öğrenci kardeşimizin sınavı geçmesi gerekiyorsa ilk önce yapması gereken sınava iyi ve doğru bir şekilde hazırlanması, sınava girmesi, sınavı tamamlaması gerekmektedir. Bu vakitten sonra da bu işin sonucunu Allah'a bırakması yani tevekkül etmesi gerekmektedir. Ders çalışmayarak "Ben Allah'a güveniyorum, Allah yardım eder inşallah" demesi yanlıştır.
- Yemek yapan bir annenin yemeğin tüm malzemelerini alması, tarifine göre yemeği pişirmesi gerekmektedir. Ondan sonra Allah'ım inşallah yemeğin güzel olur diyerek tevekkül etmiş olur.
- Uyumadan önce kapımızı bacamızı kitleyerek güvenliğimizi sağlamak gerekir. Bunları yaptıktan sonra dua Allah'tan korunma isteyerek tevekkül ederiz. Kapıyı, pencereyi açık bırakıp ta "Ben Ayetel Kürsi okudum hiçbir şey olmaz" demekte doğru bir davranış değildir.