namaz
namaz sitesi menü

Şükür Secdesi

Şükür, bize verilen nimetlerin Allah’tan geldiğini bilerek kalp ve söz ile Allah'a hamd etmek, saygı ve minnettarlık göstermek demektir. Nimetlerden dolayı Allah'a karşı duyulan hoşnutluğun ifadesidir şükür. Bazen de bir dertten kurtulmakta bir şükür gerektirir. Peki şükür secdesi nedir, nasıl yapılır? Şükür secdesinin hükmü nasıldır?

Şükür Secdesi, bir nimetin kazanılması veya bir sıkıntıdan kurtulmanın ardından fiilen ve söz ile şükretmek için secdeye vararak Allah'a hamd etmek demektir.

Şükür secdesi bir nevi Allah'a hamd ve şükür etmenin, saygı göstermenin hem kalp il hemde bunu fiili bir harekete ve dilimizle ifade edecek şekilde yaptığımız bir eylemdir. Dini kaynaklara göre, Peygamber Efendimiz (sav) bir şeye sevindiğinde veya sevindirici bir haberle müjdelendiğinde; şükretmek için secde ettiği rivayet edilmiştir. (Ebu Davud)

REKLAM

Şükür secdesi farz değildir, sünnet konusunda da kesin hadisler bulunmamaktadır. Ama Peygamber’in (sav) ömründe bir iki kere dahi olsa çeşitli sebeplerle şükür secdesi yaptıklarına dair rivayetler bulunduğu için şükür secdesi müstehap kabul edilmiştir. Çünkü sünnet Peygamberimizin devamlı olarak yaptığı şeyledir.

Bakınız: Müstehap nedir

Şükür secdesi nasıl yapılır

Hem gönlümüzden hem de fiilen ve söz ile şükretmes istersek şükür secdesi şöyle yapılır;

- İlk olarak şükür secdesinin abdestli olarak yapılıp yapılmayacağı konusunda bir hadis bulunmamaktadır. Bazı din adamları bir nevi namaz gibi olduğu için abdestli olmanın gerktiğini söylemişlerdir.

- Şükür secdesine başlarken, kıbleye dönerek tekbir alınır ve secdeye gidilir. Yani namazdaki gibi eller bağlanmaz, rüku olmaz, tekbir alınarak ardından hemen secdeye kapanılır.

- Secdede iken tesbihatta bulunduktan sonra (Namazda secdeye kapandığımızda üç kere "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir) Allah’a hamd ve şükür edilip yine tekbir alarak ayağa kalkılır. (Diyanet)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir