Bununla birlikte namaz Kur'an da yer alırken, namazın tam olarak nasıl kılınacağını bizler hem Kur'an'dan hem de Peygamber Efendimiz'den (sav) öğrenmişizdir.
"Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın" (Buhari)
Aslında sürekli namaz kılan, Kur'an okuyan birileri için bu konu gereksiz gelebilir ama şöyle düşünmek lazım; ailesinden veya çevresinden dini bir eğitim almamış, namaz nedir, Kur'an nasıl okunur, herhangi bir sure veya dua bilmeyen kişilere Allah nasip ediyor ve namaz kılmaya başlayabiliyorlar. Veya başka bir dine inanırken, İslama gönül vererek ve inararak müslüman olabiliyorlar. Şimdi bu kişilere şöyle diyemeyiz; siz ilk önce Kur'an öğrenin, namaz kılmayı öğrenin, Fatiha suresini ezberleyin, diğer namaz surelerini ve namaz dualarını ezberleyin daha sonra namaz kılın. Bu kişiler biran önce namaz kılmak isterler ki doğrusuda budur çünkü günde 5 vakit namaz farzdır.
Namaz kılacak bu kişiler ezbere hiç bir ayet bilmeyebilirler. Dolayısıyla namazda ne okuyacaklar. Şöyle bir soru da gelebilir, kağıda bakara sureler okunabilir mi? İlmihal de namazda iken bakarak okumanın namazı bozacağı yazmaktadır. Ezbere okunması gereklidir.
Bu bakımdan araştırdığımızda Namazın kabul olması için Kur'an-ı Kerim'den üç kısa ayet veya üç kısa ayet uzunluğunda bir uzun ayet okumak yeterlidir farz olan budur. Yani Namazda kıyamda (ayakta) iken 3 tane kısa ayet okunursa namazın kıraat bakımından farzı yerine getirilmiş olunur.
Fatiha Suresi'ni okumak ve Fatiha'nın ardından üç kısa ayet veya bir uzun ayet okumak ise vacip görülmüştür.
Kısaca genel görüş namazda Fatiha okumak vacip sayılmıştır. Ama mezhep imamları bazı hadislere dayanarak fakrlı yorumlamalar yapmıştır.
Mezheplere göre Fatiha okumak
Hanefi mezhebine göre, farz olan, mutlak kıraat olup, kıraatin Fatiha ile tahsisi vaciptir. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise Fatiha okumanın farz manasında vacip olduğunu söylerler.
Hanefi mezhebine göre imam aşikare okuduğu zaman cemaat Kur'an'ı dinler ve susar. Şafii mezhebine göre imamın arkasında iken Fatiha okumak farzdır. Hanefi mezhebine göre ise imamın arkasında cemaatin Fatiha okuması tahrimen mekruhtur.
"Kim imanın arkasında namaz kılarsa, imamın kıraati onun da kıraatidir." (İbn Mâce)
"İmam, kendisine uyulmak için öne geçirilmiştir. Bu yüzden, o tekbir alınca siz de alınız. Okuduğu zaman ise susunuz." (Buhari)
"Fatihatü'l-Kitab'ın okunmadığı bir namaz yeterli değildir." (Tirmizi)
Tabiki bir tek hadisten yola çıkarak hüküm çıkarılmaz veya biz çıkaramayız. Zaten bu nedenle İslam alimleri ve mezhepler var. Bu İslam Alimleri Kur'an ayetlerini ve hadisleri yorumlayarak bir fetva vermişlerdir. Bunlara da uymak haktır.