namaz
namaz sitesi menü

Sünni ve Hanefi Ne Demek, Farkları

Müslümanlar Hz. Peygamber'in (sav) vefatından sonra İslamiyetteki en önemli ayrılıklardan birisi olan bölünmeyi yaşamışlardır. Müslümanlar Sünni ve Şii (Şia) olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunlarda kendi içinde mezhepler oluşturmuştur. Ancak Sünni ve şii (şia) mezhep değil İslam dininde ciddi bir ayrılıktır. Hanefi de bir mezheptir, Sünni olan bir mezheptir.

Kısaca Sünnilikte 4 büyük mezhep vardır, bunlar da; Hanefi, Şafii, Hanbeli ve Maliki mezhepleridir. Bu mezhepleri daha önceki yazılarımızdan ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. (Bakınız: 4 Büyük mezhep)Bu dört mezhepte ehli sünnetin yani sünniliğin alt mezhepleridir. Hanefi mezhebi de Sünniliğin bir mezhebidir.

REKLAM

Kısaca Sünni ve Şii

Hz. Muhammed'in (Sav) vefatından sonra halifelik döneminde ilk halife olması gerekenin Hz. Ebubekir (ra) mi; Hz. Ali (ra) mi olması tartışması çıkmış ve ayrılık burada başlamıştır. Azınlık olan bir kısım Müslüman ilk halifenin Hz. Ali'nin olması gerektiği savunmuşlar, Hz. Ali’nin Müslümanların başına geçmesi gerektiğini söylemişler ve buna inanmışlardır. Dolayısıyla Hz. Ebubekir’in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmeyerek onlardan ayrılmışlardır.

Hz. Ebubekir'i (ra) kabul eden ve 4 halifeye de uyan Müslümanlara Sunni; Hz. Ali'nin ilk halife olmasını isteyenlere ve diğer halifelere uymayan Müslümanlara da Şii (Şia) denir.

Daha fazla ayrıntı için bakabilirsiniz: Sunni ve Şii (Şia)

Hanefi Mezhebi

Bu bağlamda Sünni ve Hanefi arasındaki fark yoktur, Hanefi mezhebi (hanefilik) Sünniliğe (ehli sünnete) bağlı olan bir mezheptir. Diğer 3 büyük mezhepte (Şafii, Hanbeli ve Maliki) Sünniliğe bağlı olan bir mezheplerdir.

Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanefi'dir. İmam-ı Azam en büyük imam anlamına gelir. Ebu Hanife, ilmi, zekası ve takvası çok yüksek bir müçtehiddir. Mezhebindeki kolaylık ve mükemmellik bir çok Müslüman tarafından benimsenmiştir. Hanefi mezhebine bağlı olan yani hanefilik en fazla bağlısı bulunan mezheptir. Tüm Müslümanlar içinde olduğu gibi Ülkemizde de genel olarak hanefilik diğer mezheplere göre daha fazladır.

Genelde tam olarak bu ayrımları bilmeyenler Sunni ve Hanefi olarak ayrım yapmaktadırlar, Sunnilik ile hanefiliği çok farklı bir şey olarak görmektedirler. Halbuki açıkladığımız gibi bir farklılık yoktur, sadece Sünniliğin bir alt mezhebidir. Mesela Alevilik ve Hanefilik çok farklıdır, çünkü alevilik ehli sünnete bağlı bir mezhep değildir.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir