- En büyük fark yazımızın başında yazdığımız gibi ayrılma noktaları olmuştur. Yani Sünnilere göre Hz. Ebu Bekir’in (ra) ilk halife olması doğrudur. Şiiler ise Hz. Ebubekir'i kabul etmemişler, ilk halifenin Hz. Ali'nin (ra) olması gerektiğine inanmışlar.
- Sünniler 4 halifeyide (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) kabul ederek onların önderliğinde yürürler. Şiiler ise Hz. Ali haricindeki halifelerin hiçbirinin önderliğini kabul etmezler.
- Kelime-i Tevhid söyleyişleri farklıdır. Sunniler; "La İlahe İllallah, Muhammedün Resulullah" olarak söyler. (Allah'tan başka İlah yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah'ın Peygamberidir)
Şiiler; "Lailaheillallah Muhammedun Resulullah ve Aliyyun Veliyyu Hamiyetullahi ve Huccetullah!" olarak söyler. (Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed onun elçisidir ve Ali Allah’ın dostudur. Allah’ın resulünün varisi ve onun ilk halifesidir.)
- Ramazan ayında Sünniler güneşin batmaya başladığı akşam vaktinde oruçlarını açarken, Şiiler ise güneşin tamamen batmasını beklerler.
- Sunniler Hz. Ali'yi (ra) 4. sırada halife olarak imam kabul etmişlerdir. Şiiler ise ilk halifeyi yani ilk imamı Hz. Ali (ra), ikinci imamı Hz. Ali'nin oğlu Hasan ve üçüncü imamıda yine Hz. Ali'nin oğlu Hüseyin olarak kabul ederler.
Sünni ve Şii namazı
- Sünniler namazda secde ederken alınlarını yere koyarlar. Şiiler ise namazda secde yaparken kilden yapılmış bir tahta veya bir taş kullanarak alınlarını buna değdirirler. Şiilerin Kerbela’dan getirilen bu taşa secde etmeleri ise Kerbela olayından sonra ortaya çıkmıştır. Özellikle Şiilerin Caferi mezhebi camilerde ve evlerde namaz kılarken secde edecekleri yere bir taş parçası koyarak taşın üzerine secde ederler. Bu taşı möhür taşıda denmektedir.
- Sünniler namazda kıyamdayken (ayakta dururken) kollarını birleştirirken, Şiiler kolları birleştirmezler.
- Bir günde namaz beş vakittir ve Sünniler bunu kabul eder. Şii grupların bazıları özellike İran'da ki şiiler günde üç vakit namaz kılarlar.
- Sunniler namazda Fatiha suresinde sonra amin derler. Şiiler ise amin kelimesini kullanmazlar.