Şiiler, Hz. Ali'yi (ra), iki oğlu ve torunlarını Allah’ın emri, Hz. Peygamber'in (Sv) tayini ve vasiyeti ile imam olarak kabul ederler. Bunlara inanmayı imanın şartlarından biri olarak görürler ve buna "imamiye" derler.
12 İmam isimleri
- Hz. Ali (ra)
- Hz. Hasan
- Hz. Hüseyin
- Ali Zeynelabidîn
- Muhammed el Bakır
- Cafer es Sadık
- Musa el Kazım
- Ali el Rıza
- Muhammed et Taki el Cevad
- Ali en Naki el Hadî
- Hasan b. Ali el Askeri
- Muhammed el Mehdi
Sunnilere göre yani Ehl-i sünnete göre 12 imam yoktur. Sunniler için ilk 4 halife yani imam sırasıyla Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'dir. Fakat Şiilerbunu kabul etmezler ve onlara göre oniki imam vardır. Tabi ki Sunnilere göre 12 imamda fazilet ve takva sahibi olarak büyük veli olarak kabul edilirler ama sadece halife olarak görülmezler. Halife, belli vasıfları taşıyan herhangi biri olarak Müslümanların seçimi ile gelir.
12 imam görüşüne sahip olan İsna Aşeriye Mezhebi, 6. imam olan Câfer es-Sâdık’a tabi olduklarından dolayı "Caferiye" olarak ta bilinirler. Örneğin; İran’ın resmi olarak dini İslam ve İsna Aşerî Caferî mezhebidir. Günümüzde de Alievilerin bazı guruplarında bu oniki imam inancı bulunmaktadır.
12 İmam orucu
Bilindiği gibi Muharrem ayında Hz. Hüseyin'in ve Ehl-i Beyt’ten 70’den fazla insanın şehit edilmesiyle bilinir. Muharrem ayı Şiilerin, Alevilerin matem ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında 10 veya 12 gün oruç tutarlar. Kerbela'da öldürülen Hz. Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir.
Bu mezheplere göre bu oruç için Kurban Bayramından 20 gün sonra orucu için niyet edilir ve oruç başlanır. Genelde 12 imam orucu 12 gün sürer ve 12 günde düğün, sünnet ve benzer etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez.