namaz
namaz sitesi menü

Kalp Temizliği

Manevi yönden eksiklerimizi kapatmak için sığındığımız bir cümle aslında "benim kalbim temiz". Bir müslümanın yapması gereken ve yapmaması gereken vazifeler vardır. Örneğin namaz kılmak, oruç tutmak gibi ibadetleri yapmak gerekirken; içki içmemek, hırsızlık yapmamak, yalan söylememek gibi davranışlarında yapılmaması gerekir. Bazen kişiler bu gibi kötü davranışların hiçbirini yapmaz ve son derece mükemmel bir insan olduğunu düşünebilir veya şeytan ona öyle düşündürür. Peki dininin gerektirdiği amelleri yapıyor musun denildiğinde ise kalp temizliğinden bahseder ve benim kalbim temiz diyerek bunları yapmama gerek yok der ki haşa bu küfre girer. Peki kalp temizliği nasıl olur, ne yapmak gerekir?

REKLAM

Kalp insanın vücudundaki en önemli bir organı olmakla beraber kişinin manevi hayatının merkezidir de. Kalp, dinin manevi gücüne kendini açtığı zaman o dinin gerekliliklerini yapma şevkini insan kendinde hisseder. Tam tersi olarakta manevi bir kalp olmazsa Allah'ın hidayetine ulaşmakta o kadar zorlanır.

Peygamber Efendimiz (sav) kalp temizliği ile ilgili bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur;

"Haberiniz olsun, cesette bir et parçası vardır ki eğer o salih, iyi olursa cesedin tamamı salih olur, kurtulur; eğer o fesada uğrar, bozulursa cesedin tamamı bozulur. Dikkat edin, bu et parçası kalptir." (Buhari)

Kalp temizliğ nasıl olur

Kalp temizliği yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi kötü işleri yapmamak değildir; bu kötü işleri yapmayarak salih işleride yapmak üzerine olur. İbadetlerimizi yapmazsak günaha gireriz. Bilmeliyiz ki kalbi karartan günahlardır. Bunun için dini kaynaklardan derlediğimiz ve dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz;

- İbadetlerimizi eksiksiz ve huşu ile eda etmek,
- Dua etmek,
- Kur'an okumak,
- Güzel ahlak sahibi olmak,
- Tevbe etmek,
- Haramlara yaklaşmamak,
- Salih kişilerle beraber olmak,
- Günaha sebep olacak her şeyden kaçmak gerekir,
- Ölümü çok hatırlamak gerekir,
- Günah işleyince, hemen tevbe ve istiğfar edilmelidir,
- İhlaslı olmak gerekir,

İslamiyette; ilim, amel ve ihlas vardır. İlim; dinin bütün emir ve yasaklarını öğrenmek. Amel; öğrendiklerine tabi olmak, onları uygulamak. İhlas ise; yalnız Allah rızası için yapmaktır.

Kısaca kalbimizin manevi olarak temiz olmasını istiyorsak İslamiyete uymak gerekir. İslamiyet doğru ve yanlışları Kur'an ile insanlara aktarmış, bu dünyada ve ebedi dünyada manevi huzura ulaşmak için yapılması gerekanleri ve kaçınılması gerekenleri aktarmıştır. İslamiyeti yaşayan bir insan kalp temizliğine ulaşmış olur.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir