Tövbe nasıl edilir
Tövbe etmek için yapılan hatanın, günahın ne olduğu, ne zaman yapıldığı, bilerek veya bilmeyerek yapılması önemli değildir. İnsan bilgisizlik, unutkanlık, aldanmışlık sebebiyle günahlar işleyebilir. Bu nedenle her zaman ve her durumda tövbe edebilir. Peygamberimizin bile günde çok defa tövbe ettiğini hadislerden bilmekteyiz.
Tövbe etmenin en önemli şartı, samimi bir şekilde yürekten yapılmasıdır. Kişinin yaptığı hatalardan gerçekten pişman olup bunları bir daha yapmamaya gönülden karar vermelidir ve tevbe etmelidir. Tövbe için yapılan dua ve niyazlar "tövbe istiğfar" olarak geçer.
Tövbe etmenin diğer bir şartı da yapılmış olan günahları işlememek için olabildiğince çaba göstermektir. Yapılan hatalarda tekrar ısrar etmemek gerekir. Tövbe isriğfar yapmak için dua etmemiz de önemlidir. Tövbeyi hem kalbimiz ile samimi bir şekilde yapıcaz, aynı zamanda dilimiz ile de zikredicez.
Kısa tövbe duası
Okunuşu: Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh.
Anlamı: Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim.
Daha uzun tövbe isitğfar duası için bakınız: Tövbe İstiğfar Duası
Kur'an-ı Kerim'den tövbe duası
Töve duası olarak Kur'an da geçen örnekleri mevcuttur. Bunlardan bazıları şöyledir;
Zümer suresi 53. ayetindeki tövbe duası;
Okunuşu: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ, innehu huvel gafûrur rahîm.
Anlamı: De ki: "Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."
Kasas suresi 16. ayetindeki tövbe duası;
Okunuşu: Kale rabbi inni zalemtu nefsi fagfirli fe gafera leh, innehu huvel gafurur rahim.
Anlamı: Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim; beni bağışla!" Allah da onu bağışladı. Çünkü O, gerçekten çok bağışlayıcı ve çok esirgeyicidir.
Hadisler'den tövbe duası
"Allah'ım, yaptığım ve yapmadığım şeylerin şerrinden sana sığınırım." (Müslim)
"Rabbim, beni bağışla, tövbemi kabul et, şüphesiz sen tövbeleri kabul eden ve bağışlayansın." (İbn Hanbel)