Seyyidül İstiğfar duasının okunuşu
"Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente."
Seyyidül İstiğfar duasının anlamı
"Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Sen’den başka ibâdete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen’in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lutfettiğin nîmetleri yüce huzûrunda minnetle anar, günâhımı îtirâf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen’den başka affedecek yoktur."
Faziletleri
Peygamber Efendimiz (sav) bu duayı zikrettikten sonra yine hadisinde şöyle buyurmuşlardır;
"Her kim, bu Seyyidül-İstiğfârı sevabına ve fazîletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevâbına ve fazîletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur." (Buhari, Ebu Davud)
Bu hadise göre şu anlaşılmamalı; ben müslüman olarak hiç bir vazifemi yapmayayım (namaz, oruç...) sadece Seyyidül İstiğfar duasını okuyayım cenneti garantileyim demek değildir. Üzerimize vazife olan ibadetlerimizi, sorumluluklarımızı yapacaz, haram olan şeylerden, günahlardan uzak durucaz sonra bu duaları Hz. Resulullah'ın (sav) tavsiye ettiği gibi okuyup sünnet sevabı kazanacaz. Yani bir insan her türlü kötülüğü yapsın, namaz kılmasın sonra bu duayı okusun ve cennete girsin gibi bir şey algılanmamalı. Zaten bu gibi insanların, inanmayanların herhangi bir duayada inanmaları beklenmez.
Hadisi şerifte belirttiği sevabına ve fazîletine bütün kalbiyle inanarak demesi bu nedendendir. Bu duaları okuyanlar genellikle imanı tam, takvası tam, sünnete birebir uyanların okuduğu dualardır. Yani ben Allah'ın bize vadettiği cennete kavuşmak için ibadetlerimi eksiksiz yapıyorum, nafiler ibadetlerimi de yerine getiriyorum ve bu duaları da okuyarak cenneti arzuluyorum diyenlerin duasıdır.
Bu dua ile beraber başka tövbe duaları da bulunmaktadır. Gerek Kuran'da geçen, gerekse yine hadislerle Hz. Peygamberi'in (sav) öğrettiği istiğfar duaları bulunmaktadır.