İslam tarihinde fitne kelimesi daha çok, Müslümanlar arasında bölücülük yapmak, onları birbirine düşürmek, Müslümanları sıkıntıya ve günaha sokmak, onları isyana kışkırtmak anlamlarında kullanılmıştır. Örneğin Cemel vakası olayında "Hz. Ali ile Hz. Aişe'yi birbirine düşürmek için bir çok fitneciler olmuştur" denmektedir.
Fitnenin kötü ve tehlike bir şey olduğu hadislerde de vurgulanmaktadır;
"Ahir zamanda, alim ve ilim azalır, cahillik artar. Cahil ve sapık din adamları, yanlış fetva vererek fitne çıkarır, doğru yoldan saptırırlar."(Hadisi şerif; Buhari)
"Fitneler artmadıkça, kıyamet kopmaz." (Hadisi şerif; Buhari)
Fitne ile ilgili ayetler
Kuran'da fitne kelimesi bir çok ayette geçmektedir ve farklı anlamlarda kullanılmıştır. Bazı ayetlerde fitne kavramı bu dünyadaki bir sınama, bir imtihan olarak geçmiştir. Yani fitne Allah tarafından yöneltilen bir imtihan çeşidi olabilmektedir.
"Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umuma sirayet ve hepsini perişan eder). Biliniz ki, Allah'ın azabı şiddetlidir." (Enfal suresi, 25. ayet)
"Fitne ortadan kalkıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın! (İnkâra) son verirlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını çok iyi görür." (Enfal suresi, 39. ayet)
" Eğer onlar da sizin içinizde (sefere) çıksalardı, size bozgunculuktan başka bir katkıları olmayacak ve sizi fitneye düşürmek için aranızda koşuşturacaklardı. Aranızda onları dinleyecek kişiler de vardı. Allah zalimleri hakkıyla bilendir." (Tevbe suresi, 47. ayet)
"Andolsun bunlar daha önce de fitne çıkarmak istemişler ve sana karşı türlü türlü işler çevirmişlerdi. Nihayet hak geldi ve onlar istemedikleri halde Allah'ın dini galip geldi." (Tevbe suresi, 48. ayet)
"Onlardan "Bana izin ver, beni fitneye (isyana) sevketme" diyen de vardır. Bilesiniz ki onlar (böyle diyerek) fitnenin ta içine düştüler. Şüphesiz ki cehennem kafirleri elbette kuşatacaktır." (Tevbe suresi, 49. ayet)
Fitneden uzak durmak
Ayetlerden hadislerden anlaşılacağı üzere fitne çıkarmamak (karışıklık, kavga, ihtilaf, bozgunculuk...) hakiki bir Müslümanın uyması gereken davranışlardan biridir. Fitne çıkarmak günahtır ve cezası ağırdır. Fitne çıktığı zaman ise Allah'ın bizi imtihan ettiğini bilmemiz gerekir ve buna göre yine Allah'tan yardım dilemeli ve fitneleri defetmeliyiz.
Peygamber Efendimiz'in (Sav) bir hadisi fitne ile ilgili bu konuyu çok güzel özetlemektedir;
"Ne mutlu fitneye karışmayana, ne mutlu fitneye maruz kalıp da sabredene!" (Ebu Davud)