Bazı vakit namazlarında namazın ilk vaktinden sonraya bıraklıması daha faziletli olabilir. Örneğin; Peygamber Efendimiz (sav) sabah namazını vaktin hemen başında değil, ortalık biraz aydınlanmaya başlayınca kılmanın daha faziletli olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle sabah namazları genelde vaktin ilk kısmında değil son kısmında kılınması daha faziletli görülür.
Yatsı namazı vakti normalde imsak vakti girene kadar devam eder. Yani şafağın kaybolup havanın tamamen kararmasından sonra başlar; tan yerinin ağarmaya başlaması olan imsak vaktinde sonra erer. Bu süre oldukça uzun bir süredir.
Yatsı namazı için daha müstehap, daha efdal olan vakit ise gecenin ilk üçte birine kadar geçirmektir. Yatsı vakti girer girmez değil de bir müdder geçtükten sonra kılmak daha faziletli görülür. Buna delil olarakta Hz. Peygamber'in (sav) şu hadisi şerifleri gösterilir.
"Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim." (eş-Şevkâni)
Hz. Aişe'den (ra) rivayet edildiğine göre;
"Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: 'Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir.' " (Buhâri)
Bazı alimler ise, yatsı namazını vaktinin ilk diliminde kılmanın Hz. Peygamberin (sav) tavsiyesi gereğince daha faziletli olduğunu söylemişlerdir.
Vitir namazı vakti
Vitir namazı vacip olan bir namazdır ve yatsı namazından sonra kılınır. Genellikle herkes yatsı namazı ile vitir namazını birleştirir yani peşpeşe kılarlar. Ama bazı İslam alimleri, gece uyanacağına güvenenler için, uyuyup gece imsak vaktinden önce kalkıp vitir namazını kılmanın daha müstehab olduğunu söylerler.
Ramazanda bilindiği gibi yatsı namazı kılınır, arkasından teravih namazı kılınır ve dualar edilir, en son olarakta vitir namazı cemaatle kılınır.
Yatsı namazı kaç rekat ve nasıl kılınır
Yatsı namazı 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekat vitir namazı olmak üzere toplam 13 rekattır. Yatsı namazının ayrıntılı olarak kılınışınu öğrenemek için sayfamıza bakabilirsiniz: Yatsı namazı nasıl kılınır