Mescid Namazı Nedir
Mescid namazı; bir mescide giren kimse, kerahat vakti değilse orada nafile olarak Allah rızası için iki rekat namaz kılar. Buna "Tahiyyetü'l-mescid" namazı denir.
Mescid namazı kılmak, mescidi, camiyi selamlamak demektir. Camiye giren kimse tahiyyetü'l-mescid kılmak suretiyle Allah Teala'yı bir nevi selamlamış, yani ona bağlılığını, saygısını ve kulluğunu göstermiş olur.
Bir mescide bir günde birkaç defa bu şekilde girilse, bir defasında böyle namaz kılınması yeterlidir. Bununla, Allah'a ibadet edilen bir yere gereken saygı yerine getirilmiş olur.
Mescid namazı nasıl kılınır
Tahiyyetü'l-mescid, bir mescid veya camiye girilince, daha oturmadan kılınmalıdır. Faziletli olan budur.
"Biriniz mescide girdiği zaman iki rekât (nâfile) namaz kılmadan oturmasın." (Buhârî)
Kerahet vaktinde mescid namazı kılınmaz. Bir mescide girip de meşguliyetinden veya kerahet vakti olmasından dolayı veya abdestsiz olması gibi sebeplerden dolayı tahiyyetü'l-mescid namazını kılamayan kimse,"Sübbanellâhi ve'l-hamdü li'l-lâhi ve lâ ilâhe illallahü ve'llâhü ekber" der.
Hanefi mezhebinde, herhangi bir namazı kılmak veya farz namazı cemaatle kılmak suretiyle de mescidin hakkının verileceğini, dolayısıyla en az iki rekat farz veya nafile namazı kılmak niyetiyle mescide giren kişinin kıldığı bu namazın, niyet etmese bile mescid namazı yerine geçeceğini ve onun sevabını da kazanacağını belirtmişlerdir (Kasanî)
Camiye gelenler, sünnet veya kaza namazı kılarken, tehıyyet-ül-mescide de niyet ederse, alimlere göre mescid namazı da kılınmış olur.
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)