Abdest ve gusülden sonra namaz, abdest veya gusül nimetine kavuşmanın bir şükür ifadesidir. Böyle bir temizliğe kavuşmak için manen temiz bir inanca, madden de temiz bir suya sahip olmak, hem de özürlerden beri bulunmak ve beden sağlığına kavuşmuş olmak gereklidir. Bu şartları taşıyan bir insanın Yüce Allah'a şükür için iki rekat namaz kılması pek güzel olur.
Bununla birlikte abdest ve gusülden hemen sonra herhangi bir farz veya sünnet namazın kılınmasıyla da bu şükür görevi yerine getirilmiş olur.
"Rasûlullah (s.a.v.) gusleder, iki rekat (sünnet)i ve sabah namazını(n farzını) kılardı. Onun guslettikten sonra abdesti yenilediğini hatırlamıyorum." (Ebu Davûd)
Cünüplükten dolayı veya başka bir nedenle yıkandıktan sonra namaz kılmak veya başka bir ibadet yapmak için yeniden abdest almaya gerek yoktur.
Abdullah İbn Ömer’den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.) gusül abdesti aldıktan sonra abdest almakla alakalı bir soru sorulunca Rasûlullah (s.a.v.); “Hangi abdest gusülden daha iyi olabilir?” buyurmuştur.
Abdest namazı nasıl kılınır
Abdest Namazı 2 rekat olarak kılınabilir. Kerahat vakitleri haricinde bu namaz istenilen zamanda abdest alındıktan sonra kılınabilir.
İlk olarak niyet edilir; "Niyet ettim Allah rızası için abdest namazı kılmaya"
1. Rekat
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah tekbiri alınır ve eller bağlanır ve namaza başlanır.
- "Sübhaneke" okunur,
- "Euzü-Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- Fatiha'dan sonra "zammı sure" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır.
2. Rekat
- Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur,
- Fatiha'dan sonra "zammı sure" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve son oturuşa geçilir,
- Oturuşta "Ettahiyyatü", "Salli Barik", "Rabbena Atina" ve "Rabbena Firli" duaları okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye ilk önce başımız sağa çevrilmiş ve gözler omuza bakacak şekilde selam verilir, sonra da aynı şekilde sola selam verilerek namaz tamamlanır.