Bu namazların hükmü Kur'an da vardır. Ayette ay ve güneş tutulması sırasında güneş ve aya tapmamayı, sadece güneşi ve ayı yaratan Allah için namaz kılmanın gerekliliğini anlatmaktadır.
"Gece, gündüz, güneş ve ay Allah'ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah'a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah'a secde edin." (Fussilet Suresi, 37. ayet)
Küsuf Namazı nasıl kılınır (Güneş tutulması)
Küsuf yani güneş tutulması yaşandığı zaman cemaatle kılınır. Bu namaz iki rekat olarak kılınır. Ezan okunmadan imam cemaate kıraatı içinden oluyarak namaz kıldırır. Bu namaz 2 rekatlık bir nafile namaz gibi kılınabilir.
Güneş tutulduğunda kılınacak namaz için "es-Salâtü câmiatün: Namaz için toplanınız!" diye seslenilir. (Buhari)
Namaz için abdest alınır ve niyet edilir; "Niyet ettim Allah rızası için Küsûf namazı kılmaya" imama uyulacaksa "uydum imama" da denir.
1. rekat
- "Allahu Ekber" ile İftitah tekbiri alınır ve eller bağlanır,
- "Sübhaneke" okunur,
- "Euzü-Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- "Namaz Suresi" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır.
2. rekat
- "Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- "Namaz Suresi" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir,
- "Ka'de-i ahire" yani son oturuşa geçilir,
- Oturuşta "Ettahiyyatü" okunur,
- "Allahümme Salli" okunur,
- "Allahümme Barik" okunur,
- "Rabbena Atina" okunur,
- "Rabbena Firli" okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye ilk önce başımız sağa çevrilmiş ve gözler omuza bakacak şekilde selam verilir, sonra da aynı şekilde sola selam verilerek namaz tamamlanır.
Husuf Namazı nasıl kılınır (Ay tutulması)
Husuf yani ay tutulması yaşandığı zaman kişi tek başına kılar. Bu namaz da yukarıda anltaılan şekli ile rekatlık bir nafile namaz gibi kılınabilir. Sadece niyet edilirken hüsuf namazı diye niyet edilir.
"Niyet ettim Allah rızası için Husuf namazı kılmaya" denir.
Küsûf ve husûf namazı ile ilgili hadisi şeriflerde Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur;
"Rasûlüllah (sav) iki rekat namaz kıldı ve rekatlarda ayakta duruşları (kıyamı) uzun yaptı. Sonra geri döndü, güneş açılınca da şöyle buyurdu: "Bunlar, Allah'ın kendisiyle kullarını korkuttuğu belgelerdir. Bu gibi mucizeleri gördüğünüz zaman, farz namazlardan en yeni kıldığınız namaz gibi namaz kılınız" (Buhari)
"Güneş ve ay Allâh'ın varlık ve birliğine delâlet eden alâmetlerden sâdece ikisidir. Şayet bunlar tutulursa, dua edin, Cenâb-ı Hakk'a yönelip ona ilticâ edin, Allâh'ın büyüklüğünü hatırlayın, namaza durup Allâh'ı zikretmeye koyulun ve sadaka verin..." (Buhari)
Güneş ve ay tutulmalarında bu olayların azametini mümin gözüyle görmek imandandır. Bu olaylar ile ahiret hatırlanılmalı, dua edilmelidir.