Vitir Namazı Nasıl Kılınır
Vitir namazının kılınışını yatsı namazı ile beraber anlatmıştık. Bu sayfamızda vitir nedir, vitir namazı kaç rekat, nasıl kılınır, ne zaman kılınır, ramazdanda vitir namazı nasıl olur gibi sorulara cevap verelim.
Vitir demek arapçada "tek" anlamındadır ve vitr olarakta geçer. Peygamber Efendimiz (sav) günde kılınan son namazın vitir olmasını tavsiye etmiştir. Ebu Hanife (Hanefi) vitir namazını vacip olduğunu belirtirken, diğer üç mezhep (Şafii, Maliki, Hanbeli) sünneti müekked olduğunu belitrmişlerdir.
"Ey Kur'ân ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek'i sever" (Hadis-i Şerif; Buhari)
Vitir namazının vakti
Vitir namazı yatsı namazının sonrasından başlayarak imsak vaktine yani fecrin doğmasına kadardır. Peygamber Efendimiz (sav) vitir namazının vakti olarak sabah namazı vaktinin girmesine yakın bir vakti önermiştir. Fakat yatsı namazından sonra uyuyup uyanamayacığından şüphe duyanların yatmadan önce vitir namazını kılabileceklerini belirtmiştir.
"Allah size bir namazı daha fazladan ilave etmiştir. Bu namaz da vitir namazıdır. Vitir namazını, yatsı ile sabah vakti doğuncaya kadar geçen zaman içinde kılın." (Hadis-i Şerif; Ahmed b. Hanbel)
Vitir namazı kılınışı
Vitir namazı akşam namazının 3 rekat farzı gibi kılınır, fakları ise vitir namazının her rekatında Fatiha Suresi'nin ardından bir namazı suresi okunur ve son rekatta rükuya gitmeden önce "Allahu Ekber" diyerek tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vitir namazı nafile namazlar gibi tek başına kılınır, cemaatle kılınmaz. Ayrıntılı kılınışına aşağıdan bakabilirsiniz.
Namaza Başlarken
- İlk olarak Niyet edilir (Niyet ettim Allah rızası için bugünkü vitir namazını kılmaya),
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah tekbiri alınır,
-
Eller bağlanır ve namaza başlanır (Erkekler; göbek altında sağ eli sol elin üzerine bağlarlar. Bayanlar; göğüs üzerinde sağ eli sol elin üzerine koyarlar)...
1. Rekat
- Sübhaneke okunur,
- Euzü-Besmele çekilir,
- Fatiha Suresi okunur,
- Namaz Suresi okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek Rüku'a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa Secde'ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek Kıyam'a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır...
2. Rekat
- Besmele çekilir,
- Fatiha Suresi okunur,
- Namaz Suresi okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek Rüku'a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa Secde'ye gidilir,
- Ka'de-i ahire yani oturuşa geçilir,
- Oturuşta Ettahiyyatü okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek Kıyam'a geçilir yani ayağa kalkılarak üçüncü rekata başlanır...
3. Rekat
- Besmele çekilir,
- Fatiha Suresi okunur,
- Namaz Suresi okunur,
- "Allahu Ekber" diyerek tekrar tekbir alınır,
- Kunut Duaları okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek Rüku'a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa Secde'ye gidilir,
- Ka'de-i ahîre yani son oturuşa geçilir,
- Oturuşta Ettahiyyatü okunur,
- Allahümme Salli okunur,
- Allahümme Barik okunur,
- Rabbena Atina okunur,
- Rabbena Firli okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek namaz tamamlanır.
Not: Kunut dualarını bilmeyenler "Rabbena atina" duasını okuyabilirler veya üç defa; "Allâhümmağfirlî" (Allah’ım beni bağışla) diyebilirler.
Ramazanda vitir namazı
Normalde vitir namazı tek olarak kılınır ama ramazan aylarında teravih namazı cemaatle kılındığı için vitir namazıda cemaatle kılınır. İlk önce Yatsı namazı kılınır, sonra teravih namazı kılınır, en sonda vitir namazın kılınır. Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatla kılmak mekruhtur.
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)