namaz
namaz sitesi menü

Kürtaj Yapmak Günah Mı?

Kürtaj demek genel anlamda rahim içinde oluşan bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelir. Kadınlar istenmeyen veya sorunlu gebeliklerle karşılaştığında bu gebeliği sonlandırmak için kürtaj yöntemine başvururlar. Peki İslam dinine göre kürtaj yapmak günah mı, kürtaj caiz mi, kürtajın dinen hükmü nedir?

REKLAM

Kürtajı şöyle tanımlarsak dinen ne kadar sakıncalı olduğunu da anlayabiliriz aslında: Kürtaj yapmak/yaptırmak, ana rahmindeki ceninin (cenin; hamilelikte anne karnında yer alan insan yavrusu) hayatına son vermek demektir. Mazereti olmaksızın Allah'ın yarattığı bir ceninin hayatını kürtaj ile son vermek onu öldürmektir. Buradaki mazerette tıbben tehlikeli bir durumun olmasıdır. Örneğin oluşan cenin anneye zarar verecekse alınabilir. Ama, anne veya baba ben bu bebeği istemiyorum, aldıralım demek dinen doğru değildir, günahtır.

Ayrıca önceden yapılan kontrollerde, testlerde doğacak olan bebeğin özürlü, kusurlu, hasta olması gibi nedenlerden dolayı da kürtaj yaptırmak suretiyle bebeğin hayatına son vermek caiz değildir.

Bazı İslam Alimleri "İnsan, anne karnında nutfe olarak 40, aleka olarak 40, et parçası olarak da 40 gün kalır. Bundan sonra ruh verilir" (Buhari) hadisine göre bir özürden dolayı, dört aya kadar kürtaja izin verilmiş olduğunu söylemektedirler. (Kütüb-i sitte)

Zorunluluk durumu

Yukarıda yazdığımız gibi bir annenin mazereti varsa kürtaj olabilir. Doktorlar kürtajın yapılması zorunlu diyebilir. Bu durumda da anne rahmi içinde istenmeyen şekilde gelişen ve sağlıksız gebeliklerde kürtaj yaptırmak zorunluluktur, yapılması gerekir. Bunda da herhangi bir sakınca, günah yoktur.

Diyanet işleri de çocuk olmaması için tedbir almanın caiz olduğunu söylerken, gebe kalındıktan sonra kürtaj yaptırmanın haram olduğunu açıklamıştır. Diyanet, anne rahmine düşen bebeğin de yaşam hakkı olduğunu ve bu hakkın elinden alınmasının günah olduğunu ve kimsenin başkasının yaşam hakkını elinden alma hakkına sahip olmadığı da vurgulamıştır.

Özetle

Yaratan Allah'tır ve Allah'tan başkasının bir hayatı sona erdirmek cinayet demektir. Kimsenin (anne baba dahi olasa) buna hakkı yoktur. Özetle mazeretsiz kürtaj yapmak, yaptırmak büyük günahtır.

"Ey insanlar! Öldükten sonra dirileceğinizden kuşku duyuyorsanız şunu unutmayın ki, biz sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra alakadan, sonra belli belirsiz et parçasından yarattık ki size (kudretimizi) açıkça gösterelim; ve biz dilediğimizin rahimlerde belirli bir vakte kadar kalmasını sağlarız, sonra sizi bebek olarak çıkarırız, ki daha sonra yetişkinlik çağınıza erişesiniz. İçinizden kimi erken vefat ettirilirken kimi de önceden bildiklerini bilmez hale gelinceye kadar ömrün en düşkün çağına eriştirilir. Öte yandan yeryüzünü kupkuru ve cansız görürsün; üzerine yağmur indirdiğimizde ise (bir de bakarsın) canlanıp kabarır ve her cinsten güzel bitkiler çıkarır." (Hac Suresi, 5. ayet)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir