İnsanın tuvalet ihtiyacı, namazı kılarken bize rahatsızlık vereceğinden, namazı huşu içinde kılmamıza etki yapacağından sıkışık durumda namaz kılmak mekruh sayılır. Bunun hükmü Peygamber Efendimiz'in (Sav) hadisi şerifinde verilmiştir. Peygamberimiz (Sav), sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir.
İlgili Hadis
Hz. Aişe (ra) rivayetine göre Peygamber Efendimiz (Sav) şöyle buyurmuştur;
"Yemek hazırken, büyük ve küçük abdest kişiyi zorlarken kılınan namazın kıymeti yoktur." (Müslim)
Bu hadis sahih bir hadis olduğu için Fıkıh kitaplarında tuvalet ihtiyacı sıkışıkken namaz kılmak mekruh görülmüştür.
Bakınız: Mekruh nedir
Tabi ki burada başka durumlara da bakılmalıdır. Örneğin vakit çıkmak üzere ise bu durumda namazını kılması daha elzem görülmektedir. Ama vakit darlığı yoksa kişinin de tuvalet ihtiyacı varsa abdestli olsa bile ilk önce ihtiyacını görüp tekrar abdest alıp namazını huşu içinde kılması en doğrusudur.
Bu durum namaz kılan kişinin hem fiziksel hareketlerini zorlayarak hem de aklını meşgul eder. Hatta bazı İslam alimleri namaz arasında abdest sıkışıklığı çok zorlarsa, namaz bozulmalıdır demişlerdir. Ayrıca sıkışık olarak kılınan namaz her ne kadar mekruh sayılsa da namaz kılınmış olur yani geçerli sayılır. Tekrar namaz kılınmaz.
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)