namaz
namaz sitesi menü

Rabıta Nedir

Rabıta sözlük anlamı olarak; bağ, ilgi, alaka, bağlılık anlamlarında kullanılır. Dini terim olarak ise rabıta nedir? Rabıta yapmak; bir Müslümanın kendi şahsiyetinden ayrılarak, bir başka birini, başka şeyleri düşünmesi, onunla bir bağ kurması demektir. Tasavvufta bir muridin mürşidine gönlünü bağlaması, onun suretini, davranışlarını düşünmesini ifade eder. Peki rabıtanın dini hükmü nedir, dinimizde bunun yeri var mıdır?

REKLAM

Rabıta Kur'an'da, sünnette veya mezhep imamlarının görüşünde rabıta ile ilgili bir bilgi yoktur. Rabıta yapmak dinimizde yapılsa da Kur'an ve sünnete bunu işaret eden bir ayet veya hadis bulunmamaktadır. Lakin rabıtaya günah, haram, hatta şirk demek doğru değildir. Yani rabıtanın anlamını kısaca birini düşünmek olarak algılarsak bunun günah olduğunu söyleyemeyiz. Bununla birlikte rabıtanın sünnet olduğunu, sevap olduğunu da söyleyemeyiz.

Daha çok tasavvufta ile ilgilidir rabıta. Çünkü Tasavvuf demekte, insan ruhunu, ibadet, zikir ve fikir gibi şeylerle terbiye ettiren bir ilim olduğu için rabıta tasavvufla ilişkilendirilmiştir. Hatta Tasavvufun önemli esaslarından biridir. Burada rabıtayı mevt, rabıtayı Resul gibi terimler mevcuttur.

Rabıta yapmak caiz mi, günah mı?

Ölümü düşünmek, Hz. Peygamberin (Sav) ahlakını, yaşayışını düşünmek gibi olumlu bir şekilde tavsiye edilen rabıta şekilleri olabilir. Bununla beraber insanın günlük yaşamında rabıta devamlı vardır da diyebiliriz. Çünkü insan devamlı bir şeyler düşünür, birilerini düşünür. Örneğin anne ve babalar çocuklarını düşünür, seven biri sevdiğini, bir çocuk sevdiği büyüklerini, örnek aldığı kişileri düşünür. Sahabe Efendilerimiz mutlaka Peygamber Efendimiz'i (Sav) düşünmüşler onunla manevi bağ kurmaya çalışmışlardır.

Peygamber Efendimiz (Sav) bir hadisinde ölümü düşünmek ile ilgili şöyle buyurmuştur;

"Allah’tan utanan, ölümü düşünmeden yatmaz, haram lokma yemez, zinadan kaçar, dilini, gözünü ve kulağını haramlardan sakınır, öldükten sonra çürüyeceğini düşünür." (Taberani)

Ama bazı kesimler, tarikatlar, cemaatler, o tarikatın veya cemaatin Şeyhini düşünerek ibadet yaptığını zannetmektedir. Devamlı rabıta yaparak yani o kişiyi düşünerek (namazda, duada, işlerinde) işlerini halledeceğini zannetmek, ibadet ettiğini zannetmek, sevap kazandığını zannetmek caiz değildir, günahtır, bunun din ile ibadet ile bir alakası yoktur. Hatta bazı tarikatlarda şeyhini düşünerek şeyhin kalbine gireceğini ve böylece daha fazla Allah'a yaklaşacağını düşünenler vardır. Bu gibi düşünceler bidattır, hurafedir.

Bazı rabıtalar şirke kadar götürür Allah muhafaza. Müslüman birinin şeyhinin veya hocasının resmine bakarak, onu düşünerek ve onun vasıtasıyla Allah’a yaklaştığını düşünmesi, bunu iddia etmesi kişiyişirke götürür. Bunlara yaklaşmamak dahi gerekir.

"Azap size gelip çatmadan önce rabbinize yönelip O’na teslim olun; sonra kimseden yardım göremezsiniz." (Zümer Suresi, 54. ayet)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir