namaz
namaz sitesi menü

Fatiha Suresi İle İlgili Hadisler

Fatiha suresi Kur'an-ı Kerim'in açılış suresi ve biz müslümanların belki de ilk öğrendiği Kur'an ayetlerinin olduğu suredir. Her namazda okuduğumuz Fatiha suresinin sevabı ve fazileti çok fazladır. Bu faziletleri Fatiha süresi fazileti ile ilgili hadisler sayesinde görebilir ve idrak edebiliriz.

Peygamber Efendimiz'in (sav) Fatiha ile ilgili rivayet ettiği sahih hadisler;

"İmam namazda Fatiha okurken, (gayri'i mağdubi aleyhim vele'd-dallin) deyince, ey cemaat si de 'Amin' deyiniz. Her kimin amin demesi meleklerin amin demelerine denk gelirse, onun geçmiş günahları mağfiret olunur." (Buhari)

REKLAM

Ebu Hüreyre (ra) rivayetine göre;

"O (Fatiha süresi) benimle kulum arasında taksim edilmiştir. Kuluma istediği verilmiştir" (Nesâî)

"Fatiha’yı okumak bütün dertlere devadır. Her nevi zehire karşı şifadır." (Feyzü’l Kadir)

"Bir gün Resulullah, Cebrail ile birlikte otururken yukarıdan bir gıcırtı işitti. Cebrail başını yukarı doğru kaldırdı ve şöyle dedi: "Bu, bugün gökte açılan bir kapıdır. Bu kapı bu güne kadar hiç açılmamıştı. O kapıdan bir melek indi. Bu melek yeryüzüne inen bir melektir. Bir güne kadar hiç inmemişti. Melek selam verdi ve şöyle dedi: "Senden önce hiçbir Peygambere verilmeyen ve sadece sana verilen şu iki nurdan dolayı sana müjdeler olsun. Bunlar, Fatihatül Kitap (Fatiha suresi) ve Bakara suresinin (Amerresulü) sonudur. Bunlardan okuduğun her harfin karşılığı mutlaka sana verilecektir." (Müslim)

"Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zü’l-Celâl’e yemin ederim ki, Allah, Fatiha’nın bir mislini ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Furkân’da indirmemiştir" (Kütüb-ü Sitte)

Ebu Saîd İbnu'l-Muallâ (ra) rivayetine göre;

"Ben Mescid-i Nebevî'de namaz kılıyordum. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) beni çağırdı. Fakat (namazda olduğum için) icabet edemedim. Sonra yanına gelerek: Ey Allah'ın Resûlü namaz kılıyordum (bu sebeple cevap veremedim diye özür beyan ettim). Bana: "Allahu Teâla Kitab'ında "Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen icâbet edin" buyurmuyor mu?" (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti: "Sen mescidden çıkmazdan önce , sana Kur'ân-ı Kerîm'in (sevapca) en büyük sûresini öğreteyim mi?" dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: "Sana en büyük sureyi öğreteceğim" dememiş miydiniz? dedim. Bana: "O sure Elhamdü lillâhi Rabbi'l âlemin dir ki(namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi âyet (es-Seb'u'l-Mesânî) ve bana verilen yüce Kur'ân'dır" buyurdu." (Buhari)

Ebu Hüreyre (ra) rivayetine göre;

"Kim Fatiha-i şerife sûresini okumadan namaz kılarsa bilsin ki bu namaz nakıstır, eksiktir." (Kütüb-ü Sitte)

“Fatiha ile Ayetel kürsiyi okuyana, o gün nazar değmez” (Deylemi)

“Sizden biri vefât ettiğinde onu fazla bekletmeyin! Onu serî bir şekilde kabrine götürün! Kabrinin baş ucunda Fatiha Suresi ve ayak ucunda da Bakara Suresi’nin sonu okunsun!” (Taberani)

Fatiha'nın azameti bu hadisler ile anlaşılabilir ve fazileti öğrenilebilir. Fatiha süresi aynı zamanda bir dua olduğu için namazların dışında da okunabilir.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir