Yatsı namazını geciktirmek yani gecenin daha geç vakitlerinde kılmanın daha faziletli olmasının dayanağı Hz. Peygamber'in (Sav) sahih olan hadislerdir. Hadislerde genel olarak Peygamber Efendimiz (Sav), yatsı namazını gecenin yarısına kadar veya üçte birine kadar geciktirmelerini tavsiye etmektedir.
İlgili hadisler
Hz. Aişe (ra) validemizden rivayet edildiğine göre;
"Hz. Peygamber (Sav) bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulunanlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve buyurdu; Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir." (Buhari)
"Eğer ümmetime sıkıntı vermeseydim, yatsı namazını gecenin üçte birine kadar geciktirmelerini emrederdim." (Tirmizi)
"Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim." (eş-Şevkani)
Fakat bazı İslam Alimleri, bütün farz namazlarda olduğu gibi yatsı namazı içinde vaktinin ilk diliminde kılınmasının daha faziletli olduğunu rivayet etmişlerdir.
Ayrıca Şafiî mezhebine göre yatsı namazı için faziletli vakit, vaktin başıdır. İhtiyari vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir ve bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz olsa da mekruh sayılmıştır.
"Hz. Peygamber, en faziletli amelin hangisi olduğunu soran sahabiye: Vaktinde veya vaktinin başlangıcında kılınan namazdır" buyurmuştur. (Buhari)
Bir de İslam alimleri genellikle yatsı namazından sonra kılınan ve vacip olan vitir namazını yatsıdan sonra uyuyup gece teheccüd namazı gibi kalkıp kılınmasının çok faziletli olduğunu söylemektedirler.
Özetle
Kısaca nakledilen hadislere göre namazları ilk vaktinde kılmanın daha faziletli ve müstehap olduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda ise (örneğin gecelerin uzun olduğu kış mevsiminde) özellikle yatsı namazını geciktirmenin daha faziletli olduğu söylenmektedir.
Yatsı namazı kılınışı
Yatsı namazı vitir namazı ile bilikte toplam 13 rekattır. İlk önce 4 rekat sünneti daha sonra 4 rekat farzı ve en son 2 rekat son sünneti kılınır, daha sonra da ayrıca 3 rekat vitir namazı kılınır. Daha detaylı bir şekilde yatsı namazının kılınışı için ilgili sayfamıza bakabilirsiniz: Yatsı namazı kaç rekat ve nasıl kılınır