El Baki mezarlığı olarak veya Medine’nin Baki olarak ta bilinir. Bizim toplumuzda daha çok Cennetül Baki olarak anılır ve Cennet bahçesi olarak ta anılır. Hz. Aişe’nin rivayetine göre Peygamber Efendiniz (Sav) zaman zaman Cennet'ül Baki'ye gider ve orada yatanlara dua ederdi.
Cebrail aleyhisselam Hz. Peygamber'e gelmiş ve şöyle demiştir;
"Ya Muhammed (Sav) Rabbin sana, ehli Baki’yi ziyaret etmeni, onlar için mağfiret dilemeni emrediyor" (Müslim)
Cennetül Baki'deki Ehli Beyt ve Sahabeler
Cennet bahçesi olan bu mezarlıkta Peygamber Efendiniz'in (Sav) eşleri, çocukları, torunları ve önemli sahabeler metfundurlar.
Bu mezarlığa ilk defnedilen sahabenin Osman b. Maz olduğu bir başka rivayete göre de Es'ad b. Zürare olduğu bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (Sav), oğlu İbrahim vefat edince bu mezarlığa defnedilmesini emretmiştir. Hz. Peygamber’in kızlarından Rukıyye ve Zeyneb ile Hz. Fatıma ile oğlu Hz. Hasan da Cennet’ül Baki mezarlığına defnedilmişlerdir. Peygamberimizin eşlerinden Hz. Aişe, Hafsa, Ümmü Seleme, Zeyneb bint Huzeyme, Zeyneb bint Cahş, Safiyye, Reyhâne ve Mâriye burada yatmaktadır.
Bununla beraber Cennet’ül Baki’de onbin kadar sahabenin metfun olduğu rivayet edilmektedir. Bunlardan bazıları Halife Hz. Osman, Abdurrahman bin Avf, Sad b. Ebu Vakkas, Abdullah b. Mesûd, Suheyb b. Sinân ve Ebû Hüreyre...
Ziyaret
İlerleyen zamanlarda mezarlığın içine türbeler yapılsa da bunlar yıkılmış ve günümüzde hiçbir türbe ve mezar taşı bulunmamaktadır. Hac ve umre ibadetleri için Medine'ye gelen Müslümanların en çok ziyaret ettikleri önemli yerlerden biridir.