"Nice oruç tutan vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz!" (İbn-i Mâce)
Gözün, kulağın ve dilin haram ve şüphelilerden muhafaza edilmesi de gerekir. Oruçlu iken nasıl davranmamız gerektiğini, nelere dikkkat edip nelerden kaçınmamız gerektiğini Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde bizlere öğretmiştir;
Kötü söz söyleme, kavga etme
"Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa «ben oruçluyum» desin." (Buhari)
Birine çirkin siz söylemek, çekişmek normaldede iyi bir şey değildir, bir de oruçlu bir insansın böyle bir çirkinliğe bulaşması, tuttuğu orucun maneviyatını zedeler, onun feyzini azaltır. Biri size kötü bir söz söylese bile hadisteki gibi 'ben oruçluyum' deyip hiç münakaşaya girmemesi gerekir.
Gıybet yapma, dedikodu etme
“Bunlar, Allâh’ın helâl kıldığı şeylerden kendilerini tuttular, onlara karşı oruçlu oldular; haram kıldığı şeylerle de oruçlarını açtılar. Birbirinin yanına oturup, insanların etlerini yemeye (gıybet etmeye) başladılar.” buyurdu. (Heysemi)
Oruçlu insanın sadece ağzına bir şey girmemesinden ibaret olduğunu yazmıştık. Oruçlunun ağızdan çıkan her söze de dikkat etmesi gerekir. Örneğin gıybet, dedikodu zaten haram olan bir davranış, hele ki oruçlu iken daha da dikkat etmesi gerekiyor.
Harama bakma
Cerîr (r.a) Peygamber Efendimiz’e, bakılması haram olan şeyi ansızın görmenin hükmünü sorduğunda;
"Hemen gözünü başka tarafa çevir!" buyurdu. (Müslim)
Kötüyü duyma
Gıybet ve dedikodudan uzak durarak nasıl dilimizle de oruç tutuyorsak, kulağımızında duyulması yasak olan şeylerden kaçınması gerekir.
"Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur." (İsra suresi, 36. ayet)