namaz
namaz sitesi menü

Oruca Niyet

Niyet, tüm ibadetlerin kabül edilmesinin ön şartıdır. Niyetsiz yapılan amel ibadet değeri kazanmaz.

Oruca niyet nasıl edilir

Oruca niyet etmek farzdır. Niyetin kalp ile yapılması esas olup dil ile söylenmesi şart değildir. Bununla birlikte ayrıca dil ile de söylenmesi daha iyi olur ve bu tarzda niyet, çoğunluğa göre müstehaptır. Her ibadette olduğu gibi kalben niyet etmek yeterlidir.

REKLAM

İmsaktan önce niyet ederken, "niyet ettim yarın oruç tutmaya", imsaktan sonra niyet ederken de "niyet ettim bugün oruç tutmaya" denebilir. Oruca niyetin vakti, akşam namazının vaktinin girmesi ile başlar, ertesi günü kuşluk vaktine (öğle namazı vaktine bir saat kalana) kadar sürer.

Oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur. Oruç için sahura kalkılması da fiili bir niyettir. Kişi sahura kalkamamış olsa bile sabah bu bilinç içinde ise niyetli sayılır.

Kaza oruçlarına mutlaka imsak vaktinden önce niyet edilmesi gerekir. Kaza orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kaza yerine geçmez, nafile oruç tutulmuş olur.

Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmesinini gerekli olduğunu İslam alimleri söylemektedir. Çünkü her günün orucu kendi başına ayrı bir ibadet olup, diğer günlerde tutulan veya tutulacak olan oruçla ilişkisi yoktur; dolayısıyla bir günün orucu bozulduğu zaman sadece o günün orucu bozulmuş olur, öteki günlerin orucu bundan etkilenmez.

"Harama bakış, iblisin zehirli oklarından bir oktur. Her kim Allah korkusu sebebiyle harama bakmayı terk ederse Allah ona, kalbinde lezzetini hissedeceği bir îman  bahşeder." (Hâkim)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir