İmam-ı Azam hazretleri, "Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Hz. Ömer (ra), teravihin 20 rekat olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmamıştır. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullahın sünnetine dayanarak emretmiştir" buyuruyor. (El-İhtiyar)
Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
"Ramazan ayında inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın, günahları affolur." (Nesâi)
Teravih namazı kılınışı
Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. Teravih namazının vakti ise yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen bir süredir.
Ayrıntılı olarak bakabilirsiniz; Teravih Namazı Nasıl Kılınır
Ramazanda teravihten sonra vitir namazını cemaatle kılmak büyük bir fazîlettir. Bu durum, Ramazan Ayı’na mahsustur. Vitir namazını Ramazan Ayı dışındaki günlerde cemaatle kılmak mekruhtur.
Teravi namazı oruçu bir insanın yemekten sonra hareket etmesini sağlayacak bir namaz olan olarak çok sağlıklıdır. Teravih zaten "rahatlatmak, dinlendirmek" anlamındaki "terviha" kelimesinden gelmiştir.
"Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır."(Buhari)
Enderun Teravih
Osmanlı zamanında saray içinde kılınan teravih namazlarında her dört rekat aralarda dinlenme olur ve bu dinlenme sırasında değişik makamlarda ilahiler okuyan, salavat getiren müezzin topluluğunun okuduğu makamla imamın teravih namazı kıldırması usulüne Enderun Usulü teravih namazı denir. Bazen bu namazlarda imam makam değiştirir ve bu değiştirdiği makama uygun bir şekilde müezzinler ilahilerini okurlar.