Kametin farz olmayıp sünnet olmasından dolayı kameti getirmeden kılınan namaz geçerli olur. Fakat erkeklerin farz namazlardan önce kamet getirmesi daha uygun görülmüştür. Kısaca kamet getirildiğinde sevap kazanılır, getirilmediğinde sevaptan mahrum kalınır.
"Ezan, Resulullah (Sav) devrinde ikişer ikişer idi. Kamet de birer birer. Ancak (muezzin), ayrıca ikişer sefer olmak üzere kad kameti's salat, kad kameti's salat da derdi." (Hadisi şerif, Ebu Davud)
Örneğin bir erkek öğle namazının farzını kıldı fakat kamet getirmeyi unuttu. Bu namaz geçerli olur, namazı tekrar kılmasına gerek yoktur.
Kadınlar için kamet
Kametin amacı aslında cemaat ile namazın bir özelliği olarak görülmüştür. Kadınlara da cemaat vacip olmadığından onlara kamet getirmekte sünnet değildir. Hanefi mezhebine göre bayanların tek olarak ta veya cemaat olarak ta namaz kılarken kamet okuması gerekmez. Hem sünnet, hem farz namazlarda kamet getirmek doğru görülmemiştir. Şafii mezhebine göre ise bayanların namazdan önce kamet getirmesi daha uygun görülmüştür.
Kaza namazlarında kamet
Kamet getirmek namazın sünnetidir. Dolayısıyla kılınmayan farz namaz ile birlikte o namazın kazasında da ezan ve kamet sünnettir. Kılınan her kaza namazı için ayrı ayrı kamet getirmekte daha uygun görülmektedir.
Kamet sözleri
- "Allâh-ü Ekber" (4 kere)
- "Eşhedü en lâ ilâhe İllallah" (2 kere)
- "Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (2 kere)
- "Hayye ale's-salâh" (2 kere)
- "Hayye ale'l-felâh" (2 kere)
- "Kad Kâmeti's Salâh" (2 kere)
- "Allâh-ü Ekber" (2 kere)
- "Lâ ilâhe İllAllah" (1 kere)
Kamet sözlerinin anlamı için sayfamıza bakabilirsiniz; Kamet ve anlamı
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)