Yüce Allah'ı noksanlıklardan, eksikliklerden tenzih etmek (uzak tutmak), Allah'ı övmek anlamına gelmektedir. Aslında her şey bir yaratılış harikasıdır ve belli bir ölçüye göre yaratılmıştır. Biz bunların çoğuna göremeiyoruz, görsek bile anlayamıyoruz. Allah'ın yarattığı bir şeye "ne kadar güzel" demek bile yaratanı ve yaratılanı övmektir yani "Sübhanallah" demektir.
"... Her şey O'nun katında bir ölçü iledir." (Rad suresi, 8. ayet)
Bu tesbihi söyleyerek aynı zamanda Allah’nın kusursuzluğu tasdik edilebilir.
Sübhanallah ayetleri
Kuran-ı Kerim'de Allah, eksikliklerden münezzeh olduğunu bazı ayetlerinde anlatmaktadır;
"Orada onların duaları, "Sen bütün noksan sıfatlardan uzaksın Allahım!"; karşılıklı iyi dilekleri de "selâm" şeklinde olacaktır. Duaları da, "Âlemlerin rabbi olan Allah’a hamdolsun" diyerek son bulur." (Yunus suresi, 10. ayet)
"...Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tövbe ettim; ben inananların ilkiyim." (A'raf suresi, 143. ayet)
Sübhanallah demenin faziletleri
Allah noksan sıfatlardan uzaktır demenin fazileti bir çok hadis-i şerifte anlatılmıştır.
"Sübhanallah demek mizanın yarısıdır. Elhamdülillah ise onu doldurmuş olur. Allahuekber demek gök ile yeryüzü arasını doldurur oruç sabrın yarısı temizlikte imanın yarısıdır." (Tirmizi)
"Sübhanallah demek mizanın yarısını doldurur. Elhamdülillah demek ise teraziyi doldurmuş olur. Allah’tan başka gerçek ilah yoktur, sadece O vardır, diyen kimse ile Allah arasında hiçbir perde yoktur. Cennette kendisiyle beraber oluncaya kadar" (Tirmizi)
Peygamber Efendimiz (sav) farz namazlarından sonra, 33 defa Sübhanallah, 33 defa Elhamdülillah ve 33 defa Allahuekber demeyi hadisi şerifinde tavsiye etmiştir.