Mükabele Nedir
Mukabele, arapçadan gelen bir kelime olup "karşılık verme, karşılama" anlamlarına gelmektedir. Fıkıh kitaplarında ise, yani dini anlam olarak mukabele demek ise Cebrâil'in (as) her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimize (sav) karşılıklı olarak Kuran-ı Kerim’i müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını anlatır. Günümüzde mükabele denince, ramazan ayı geldiğinde veya ramazana az bir süre kala hafızların, hocaların cemaat huzurunda Kur'an-ı Kerim okumaları anlaşılır.
Peygamber Efendimiz'in (sav) Kur'an okumanın fazileti ile ilgili bir çok hadisi şerifi vardır;
“Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçı olarak gelecektir” (Müslim)
Mukabele neden ramazanda okunur
Kur’ân-ı Kerîm ramazan ayında kadir gecesinde indiği için, ramazan ayı Kur'an mevsimi olarak geçer. Yapılacak en faziletli ibadetlerin başında Kur'an okumak gelir. Kur'an okumanın özellikle Ramazan ayında kat kat mükafatlandırılacağı müjdesi, bu ayda en çok Kur'an' okunmasına ve camilerde, evlerde mukabeleler okunup, hatimler yapılmasına sebep olur. Bu nedenlede mukabele ramazan aylarında olur.
Hz. Peygamber (sav) her Ramazan ayında Cebrail ile birlikte o zamana kadar nazil olan Kur’an’ı mukabele ile yani karşılıklı okurlarmış. Hz. Peygamber'in vefatının son ayında bazı sahabiler de bu mukabeleye iştirak etmişler. Mükabele işte o zamandan beri gelen karşılıklı Kur'an okumadır.
“Kur’ân-ı Kerîm okumak ve Ben’im zikrim, her kimi, Ben’den bir şey istemekten meşgul eder, geri bırakırsa, Ben ona, isteyenlere verdiğimden daha fazlasını veririm.” (Tirmizi)
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)