namaz
namaz sitesi menü

Dua Ederken Elleri Açmak

Dua, Kul ile Allah'ü Teala arasındaki bir iletişim şekli, Allah'a bir yalvarma, yakarma, ondan bir şeyler istemedir. Fiili olarak dua etmek denince herkes bilir ki eller açılır ve semaya kaldırılarak dua edilir. Peki neden dua ederken eller açılır, el açmak ve semaya kaldırmanın hükmü nedir?

REKLAM

Dua ederken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır aslında. Bu hususları blog yazımızda daha önce yazmıştık (Dua ederken dikkat edilmesi gerekenler)

Dua ederken eller nasıl olmalıdır?

İlk olarak şunu belirtmek gerekir; Duada ellerin kaldırılması ve dua edildikten sonra ellerin yüzümüze sürülmesi Sünnettir. Peygamber Efendimiz (Sav) dua ederken ellerini açmış ve duadan sonra yüzüne sürmüştür.

Dua ederken eller yukarıya açık olarak, eller birleştirişmeden ayrı br şekilde tutulur. Avuç içleri semaya bakacak şekilde olmalıdır. Eller göğüs hizasında tutulmalıdır.

"Peygamber Efendimiz (Sav), Allah’tan bir şeyin olmasını istediği zaman ellerinin içini yukarıya çevirirdi. Ancak bir şeyden sakınacağı zaman ise ellerinin içini aşağıya çevirirdi." (Hadisi şerif; Ahmed b. Hanbel)

Allah semada mı?

Dua ederken elleri yukarı açmak özellikle küçük çocuklarda Allah (cc) yukarıda mı, gökyüzünde mi sorusunu akıllara getirmektedir. Tabiki Allah (cc) her yerdedir. Allah'u Teala'ya yön, mekan ve zaman izafe edilemez. Allah ne gökyüzündedir, ne yukarıdadır, ne de belirli bir yerdedir. Biz Allah'ı her türlü noksanlıklardan, eksikliklerden münezzeh biliriz ve O’na iman ederiz.

"...Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir..." (Hadis suresi, 4. ayet)

Şafii mezhebinde dua ederken korku manasına gelen yerlerde ellerin yere çevrilip aşağıya tutulduğu bilinir. Ayrıca Hanefi mezhebinde ellerin yere çevrilmesi sadece yağmur duasında meşru kılınmıştır.

Duayı her zaman yapmalıyız ve Allah'a dua edip ona yönelmeli, şükretmeliyiz. Allah sadece sıkıntılı anlarda dua edenleri kınamaktadır.

"İnsana nimet verdiğimizde yüz çevirir ve yan çizer. Başına bir kötülük gelince de yalvarmaya koyulur" (Fussilet suresi, 51. ayet)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir