Bilindiği gibi akşam vakti namazının vakti diğer vakitlere göre daha kısadır. Öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazı kılabilmek için oldukça zaman varken; akşam namazı için vakit aralığı daha kısadır. Ayrıca diğer vakitlerden farklı olarak tek akşam namazının farzı (3 rekat) önce kılınır. Diğer vakitlerde ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır.
İşte bunları göz önünde bulundurarak İslam alimleri vaktin dar olması nedeniyle ezanın daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir. Ama bununla ilgili net bir ayet, hadis veya ilmihalde bir bilgi yoktur. Sadece bu şekilde yorum getirmişlerdir.
Bazı görüşlerde ise kıyametin akşam vakti kopacağı belirtilerek bunun için akşam ezanının hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını söylerler. Ama kıyametin ne zaman kopacağı hakkında ayetlerde, hadislerde, islam kaynaklarında bir bilgi yoktur.
Akşam vakti insanların evine gidecekleri, yolda oldukları vakittir. Ramazan ayında oruçlarını açtıkları vakittir. Günün en yorgun olunduğu vaktidir. Kısaca meşguliyetin yoğun olduğu bir vakittir. Bu gibi nedenleri göz önünde bulundurursak ve ayrıca hadisi şerifte belirttiği gibi "Kolaylaştırınız, Zorlaştırmayınız" tavsiyesine göre akşam ezanının hızlı okunmasının hikmetini ablayabiliriz belki.
"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin!" (Buhari)
Akşam ezanı okunuşu
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),
"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),
"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),
"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),
"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),
"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).