Fıkıhta deccal demek; insanları doğru yoldan saptırmaya çalışacağı kabul edilen, kıyamet alametlerinden biri sayılan ve olağan üstü güçlere sahip varlıktır. Kelime anlamı olarak ta zaten; çok yalan söyleyen, sahtekar gibi anlamlara gelmektedir.
Deccal çıkacak mı, ne zaman çıkacak
Deccalin ne zaman ve nasıl çıkacağını yine hadisler işaret etmektedir. Bununla ilgili en önemli hadisler şunlardır;
"Deccal dinin güçsüzleştiği, ilmin yetersiz hale geldiği bir anda ortaya çıkar." (Müsned)
"Şüphesiz on alamet zuhur etmedikçe kıyamet kopmayacaktır. Bunlardan biride deccaldir." (Müslim)
"O günler, îman ve küfrün açıkça kamplaştığı, kesin hatlarla birbirlerinden ayrıldıkları günlerdir." (Ebu Davud)
Bu hadislere göre İslam alimleri deccal denen varlığın çıkacağını ve kıyametten hemen önce geleceğini yorumunu yapmışlardır.
Deccalin özellikleri
İslamın iki temel kaynağı olduğunu biliyoruz. Bunlardan birincisi Kur'an, ikincisi de Sünnettir. Hz. Peygamber (Sav)'de deccalın özelliklerini bazı hadislerinde anlatmıştır. Deccal nedir denildiğinde de bu özelliklere bakılabilir.
"Deccal’ın boyu kısa, saçları kıvırcıktır." (Ebu Davud)
"Deccal’ın bir gözü kördür." (Buhari)
"Adem aleyhisselamdan, Kıyamete kadar, Deccal’dan büyük fitne yoktur." (Müslim)
"Deccal, doğu taraftan çıkar." (Müslim)
"Deccal, Mekke ve Medine’ye giremez." (Buhari)
"Hiç bir peygamber yoktur ki ümmetini tek gözlü yalancı (Deccal)’den uyarmış olmasın. Dikkat edin ki onun bir gözü kördür. Rabbiniz ise tek gözlü değildir. Körün (Deccal’in) iki gözünün arasında KFR (kafir) yazılmış olacaktır." (Buhari)
Deccal ile ilgili ayetler
Deccal kelimesi Kur'an-ı Kerim'de açıkça yer almaz fakat ona işaret eden birçok ayet bulunur. Kur'an, deccalden bahsetmese de birçok hadiste onun varlığından açık açık bahsedilir.
Deccale işaret eden bazı ayetler;
"Onlar ancak kendilerine meleklerin gelmesini veya Rabbinin gelmesini yahut Rabbinin bazı alâmetlerinin gelmesini bekliyorlar. Rabbinin bazı alâmetleri geldiği gün, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz. De ki: Bekleyin, şüphesiz biz de beklemekteyiz!" (Enam Suresi, 158. ayet)
"Bilin ki, o kıyamete ait bir bilgidir. Sakın ondan şüphe etmeyin ve bana tâbi olun. Bu dosdoğru yoldur." (Zuhruf Suresi, 61. ayet)
Bazı tefsirciler bu ayetleri deccale işaret ediyor olarak yorumlamışlardır. Ama daha çok deccal ile ilgili bilgileri, onun özelliklerini hadisler vermektedir.