"Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Müslim)
"Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı nafile oruçlarının sevabına kavuşur." (Deylemi)
Sadece Aşure günü Oruç Tutmak Mekruh mu?
Muharrem ayı ve Aşure günü, Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Peygamberimiz (S.a.v.) Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin de oruçlu olduklarını öğrendi.
Peygamberimiz (S.a.v.);
"Niye oruç tutuyorsunuz?" diye sordu. Onlar da, "Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için" dediler. (Buhari, Müslim)
İslam bilginleri sadece Aşure günü oruç tutmanın mekruh olcağını söylemektedir. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. Bu sevabı zenginleştirmek ve onların oruçlarından ayrılmak adına bir gün önce ve bir gün sonrada oruç tutmanın gerektiğini söylemektedirler. Yani Muharrem ayının 9. 10. ve 11. günü oruç tutmak daha faziletlidir.
"Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da oruç tutarak Yahudilere muhalefet edin." (İ. Ahmed)
İslam bilginleri aşure orucunun vacip değil, sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Yalnız İslâm`ın başlangıcındaki hükmü konusunda, Ebû Hanîfe vacip derken, İmam Şâfiî müekked bir sünnet olduğunu söylemiştir. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra, bu oruç müstehap olmuştur. Ayrıca Yahudilere benzememek için Muharrem`in 9 ve 10 veya 10 ve 11`nci günlerinde oruç tutmak güzel görülmüştür.
Özet olarak; Sünnet sevabınını zenginleştirmek için, yahudilere benzememek için ve orucu tam Aşure gününe denk getirmemek için, Muharrem'in 9. 10. ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmektedir.