İhram sadece bir kıyafete bürünmek değil, bir ibadete başlamanın şartıdır ve ihramın da kuralları vardır. Nasıl ki namaz kılmak için bazı şartlar var ve namaz kılarken bazı davranışları yapamıyorsak; ihrama girmenin de şartları ve ihramlıyken uyulması gereken şartlar vardır.
Fıkıhta İhram, hac ve umre için belli yasak ve kısıtlamalara giriş niyeti olarakta tarif edilir.
İhram kıyafetleri
Giyilen beyaz dikişsiz kıyafetede ihramlık denmektedir. Erkekler, tüm dikişli elbiselerini çıkartarak havluya benzeyen alt ve üst olam üzere 2 adet ihram kıyafetlerini giyerler. Erkekler bunun dışında başka birşeyle ihram yapamazlar. Kadınlarda ise umre kıyafeti diye bir şey söz konusu değildir. Tesettüre uygun herhangi bir giysi ile bayanlar umre yapabilirler. Aynı zamanda ihram bütün insanları eşitlemeyi de simgelemektedir. Milliyeti, serveti, makamı ne olursa olsun ihram elbiselerinin giyen herkes artık eşit olur ve kişiler arasındaki dünyevi tüm üstünlükler ihram elbisesi içinde yok olur gider.
İhrama nasıl girilir
- Mikat sınırlarından önce ihrama girilmelidir. (Uçak ile önce Medine’ye gidecek hacı adayları Türkiye’deki havalimanlarında ihram giymezler, fakat ilk önce Mekke’ye gidecek hacı adayları havalimanında ihrama girerler)
Mikat; ihramların giyildiği, niyetlerin edildiği, dünyevi bütün düşüncelerin, arzuların ve duyguların terkedildiği yerdir.
- İhrama girecek kimse mümküse gusül abdesti alır. Gusül almazsa normal abdest alır. Tırnaklarını keser, koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, gerekiyorsa saç ve sakal traşı olur.
- Erkekler, elbiselerini çıkarıp ihram örtülerine bürünür. Bayanların kendi elbiseleri ihram örtüsü olarak kabul edilir.
- İhrama niyet edilerek, 2 rekat ihram namazı kılınır.
İhram namazı; bu namazı kılmak umrenin varzlarından veya vaciplerinden değildir, sünnettir. İhram namazının kılınışıda sabah namazının sünneti gibidir. Fatiha okunduktan sonra ilk rekatta Kafirun suresi ikinci rekatta ise İhlas suresi okunması tavsiye edilir.
- İhrama girmek için niyet ve telbiye gerekir. Hac veya umreden hangisine niyet edecekse ona niyet eder ve ara vermeden 3 kere telbiye getirir;
Telbiye; "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek."
Anlamı; "Buyur Allahım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrindeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur."
- Telbiyenin ardından tekbir ve Salavatlar getirilir.
- Böylece ihrama girilmiş olur.