namaz
namaz sitesi menü

Nasr Suresi

Kuran-ı Kerim'in son surelerinden biri olan Nasr Suresi hakkındaki tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Nasr Suresinin türkçe okunuşu, meali ve sesli olarak okunuşu ile sureyi ezberleyebilir, İza cae suresi olarakta bilinen nasr suresinin konusunu ve tefsirini öğrenebilirsiniz.

Nasr Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İzâ câe nasrullahi velfeth
2- Ve raeytennâse yedhulûne fî dinillâhi efvâcâ
3- Fesebbih bihamdi rabbike vestağfirh, İnnehû kâne tevvâbâ

REKLAM

Sesli Dinle


Nasr Suresi Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde,
2- insanları bölük, bölük Allah'ın dinine girerlerken gördüğünde.
3- Artık Rabbini hamd ile tesbih et ve bağışlamasını dile! Muhakkak ki, O, çok bağışlayandır!

Nasr suresi konusu

Nasr suresi 110. sıradadır ve 30. cüzde yani son cüzde yer almaktadır. Nasr suresinde Allah’ın Resulullah'a (s.a.v.) nasip ettiği zafer, fetih ve fetih sonrası insanların grup grup İslam’a girmelerinden bahsedilmiştir. Nasr suresi "iza cae" veya "iza cae nasrullah" suresi olarakta bilinir.

Nasr kelime anlamı olarak; “yardım, zafer” anlamına gelmektedir.

Hz. Aişe (ra) dan rivayet edildiğine göre bir hadiste;

Nasr suresi indikten sonra Resulullah hiçbir namaz kılmadı ki onun içinde "Ey rabbim, seni teşbih eder ve sana hamd ederim. Ey Allah'ım sen beni affet." demiş olmasın. (Buhari)

Nasr suresi tefsiri

Diyanetin tefsirine göre Allah’ın yardımından maksat, Mekke putperestlerine veya bütün düşmanlarına karşı Allah’ın Hz. Peygamber’e (s.a.v.) yardım etmesi ve onu zafere kavuşturmasıdır; mecazen "dinin kemale ermesi, son şeklini alması" anlamında da yorumlanmıştır.  Nasr suresinde Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şahsında genel olarak müminlere hitap edilerek Allah Teâlâ kendilerine bir nimet ve yardım lutfettiğinde O’na hamd ve şükretmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) ismet sıfatıyla günahtan korunduğu bilinmektedir. Buna rağmen ona Allah’tan af dilemesi emredildiğine göre bunun mânası ya ümmeti için, onların adına af dilemesi veya Allah’tan af dilemek kullukta kemalin gereği olduğu için “Allah karşısında alçak gönüllülük sergilemesi, her şeye rağmen ibadetlerini mükemmel görmeyip bu sebeple O’ndan af ve özür dilemesi”dir. Nasr suresi indikten sonra Hz. Peygamber’in (s.a.v.),

"Allahım! Sana hamd eder ve seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Beni bağışla, çünkü sen tövbeleri kabul edensin!"

duasını sık sık tekrarladığı rivayet edilir. (İbn Kesir)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir