Kadın için avret; yüz, el ve ayak dışındaki bütün vücuttur. Onlar, yüzlerini namazda örtmedikleri gibi, ellerini ve ayaklarını da açık bulundurabilirler. Saçlarıyla beraber başları, bacakları ve kolları örtülü bulunur. Hanefi mezhebi bu görüşte iken diğer mezheplerde (Şafiî, Maliki ve Hanbeli) göre kadınlar için ayaklar da avret yeri kabul edilir ve namazda örtülmesi şart olan yerlerden görülür.
Fakat Hanefi mezhebinde de kendi içinde kadının sadece ayaklarının avret olup olmaması konusunda ihtilaflar vardır. Bir kısım ulema bayanların ayakları da avret yeri görülürken, bir kısım ulema da ayakları avret yerinden saymamıştır. Bununla beraber eğer namaz kılarken giydiği elbise veya etek uzun ise ve ayaklar görünmüyorsa bunun bir mahzuru olmayacağı söylenir.
Peygamber Efendimiz'in (Sav) bu konu ile ilgili hadisi şeriflerine göre de ayakları örtülü namaz kılmanın sünnet olduğu bilinir.
"Namazı ayakları örtülü kılmanın sevabı çok fazladır." (Halebi)
"Yahudilere benzememek için, namazları nalınla (meste benzer bir ayakkabıyla) kılın." (S. Ebediyye)
Özet
Tercih edilen görüşe göre Hanefi mezhebinde ayaklar avret mahalli olmadığından çorapsız namaz kılabilirler denmiştir (topuklarından yukarısı açık olmamak şartı ile). Diğer 3 mezhepte tercih edilen görüşe göre de kadının çorapsız, ayakları çıplak olarak namaz kılamaz denmiştir.
Bunların yorumları sonucunda da Diyanetin fetva kurulunda da; "ihtiyatlı olan kadınlar namaz kılarken çorap giyerek ayaklarını örtmelidir" denmiştir. Bir görüşe göre kadınların namazı çorapsız kılması mekruh, ikinci görüşe göre ise çorapsız kılınan namaz sahih olmaz. Bu nedenle kadınlar namazda çorap giymeli ya da ayaklara kadar uzun elbise veya etek giymeli.