Kerahat vakitleri; güneş doğduktan 45 dakika sonra, güneş batmadan 45 dakika önce ve güneş tam tepede olduğu zaman (yaklaşık öğle vaktine 30-45 dakika kaladır.)
Bakınız: Kerahat vakitleri
Na zaman kılınır
Bu duruma göre sabah namazı kazası için en doğru vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar ve öğle vakti saatine 45 dakika kala biter. Bu arada sabah namazı kazası kılınabilir ve bu vakitte sabah namazının sünneti de kaza edilebilir. Çünkü sünnet namazının kazasıda farz hükmündedir. Fakat bu sure aralağında değil de başka zamanda kılınırsa sabah namazının yalnızca farzı kaza edilir.
Nasıl niyet edilir
Kaza namazlarına niyet ederken en doğru olanlar şöyledir: "Allah rızası için vaktine yetişip de kılamadığım ilk sabah namazının farzına" veya "Allah rızası için son sabah namazımın farzının kılmaya niyet ettim."
Sabah namazı sünnetinin kazası kılınırken de;
"Niyet ettim Allah rızası için son sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya"
Sabah namazı farzının kazası kılınırken de;
"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya" denerek niyet edilebilir.
Nasıl kılınır
Sabah namazının sünneti ve farzının kazasıda normal vakitte kıldığımız namaz gibi 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere kılınır, hiç bir farkı yoktur. Sadece üstte yazdığımız gibi niyet farklıdır.
Sabah namazının kılınışı için nakınız: Sabah namazı nasıl kılınır
Erkekler için kamet getirmek sünnettir, dolayısıyle kamet namazın sünnetidir vaktin değil. Bu nedenle kaza nmazlarında da kamet getirilmelidir. Kamet getirilmeden kılınan namazlarda geçerli olur.
Ukbe b. Âmir (ra) şöyle ribayet etmiştir;
"Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim)