Kureyş Ne Demek
Kureyş kelimesini Kureyş Suresinden biliyoruz. Sureye ismini veren kureyş ne demek, kureyşin anlamı nedir? Surenin ilk ayeti olan "Li'î lâfi Kurayş'in" teki Kurayş; kökü Hz. İbrahim'e dayanan, Peygamberimiz'in (sav) de mensub olduğu bir Arap kabilesinin adıdır.
Kureyş kabilesi o zamanın Mekke'deki en güçlü kabilelerindendir. Peygamber Efendimiz'in (sav) dedelerinin de olduğu bir kabile hatta dedelerinden birsinin adının olduğu rivayet edilir.
Hz. Muhammed’e (sav) Kur’an inmeye başlayınca Kureyşlilerin bir kısmı ona iman etmekle birlikte çoğu inanmadığı gibi Hz. Peygamber’e (sav) karşı gittikçe sertleşen ve savaşlara kadar varan bir mücadeleye girişmiş olmalarından dolayı Kureyş suresi inmiştir. Surede geçen Kureyş ismi de Mekke'de bir yerin adı olarak ve orada yaşayan topluluk olarak tasvir edilir. (Kureyş'e imkan sağlandığı için...)
Suresinin konusunda da Kureyş’e cahiliye döneminde verilen ticari imtiyazlardan, emniyet, istikrar, zenginlik vb. nimetlerden bahsedilmekte, nimetlere şükür ve Allah’a kulluk etmenin önemine dikkat çekilmektedir. Kureyşliler’in İslam'ın yayılmasında ön saflarda mücadele verdiği tarih kitaplarında yazmaktadır.
Peygamber Efendimiz (sav) Kureyş için bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır;
"Ey Allahım, Kureyş'in ilkine azab tattırdın, hiç olsun, ahirine ihsanı tattır." (Tirmizi)
Kureyş Suresinin Meali
4 ayetten oluşan surenin türkçe meali şöyledir;
1. Kureyş'e imkan sağlandığı için,
2. Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,
3. Hiç olmazsa onun için bu Beyt'in (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler!
4. Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.
"Kureyş kadınları, deveye binen kadınların en hayırlılarıdır: Onlar küçük çocuklara karşı daha şefkatli, kocalarının mallarına karşı daha muhafızlardır." (Buhari)
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)